Compromís denuncia la desaparició dels expedients dels atemptats contra Joan Fuster

Aquest diumenge es compleixen 41 anys de l'atemptat de l'extrema dreta al domicili de l'intel·lectual suecà, on van explotar dues bombes. Mai van detindre els responsables

Imatge de les destrosses ocasionades per les explosions
Imatge de les destrosses ocasionades per les explosions

L'11 de setembre del 1981 dues bombes van explotar al domicili de Sueca (Ribera Baixa) de Joan Fuster, figura clau de la llengua catalana: 41 anys després, encara no han detingut cap responsable de l’atemptat.

Encara que l’explosió no va acabar amb la vida de l’intel·lectual suecà, les bombes van causar desperfectes en habitatges veïns i vehicles del carrer. Un intent d’assassinat que no va ser l’únic, ja que al novembre del 1978 ja va passar un fet paregut a sa casa i després, a l'octubre del 1981, també van atemptar contra la Universitat de València.

Ara Compromís denuncia que la documentació dels fets ocorreguts el 1981 es van destruir el març del 2015 i que l’informe de l’atemptat del 1978 ha desaparegut, segons ha fet saber la Conselleria de Cultura a la diputada autonòmica Mònica Àlvaro.

La coalició valencianista ha remarcat la “total impunitat amb la qual va actuar la violència de l’extrema dreta terrorista durant la Transició al País Valencià” i considera que els atemptats no van ser mai investigats amb la profusió necessària. Amb la impossibilitat d’accedir a les suposades investigacions policials per haver-se destruït, s’obrin “més sospites encara sobre les actuacions dels poders polítics i policials en aquella època”, ha valorat Àlvaro.

També et pot interessar

stats