Compromís demana canviar la denominació dels 123 carrers de nom franquista d'Elx

Els socis de govern han acordat retirar la creu del passeig de Germanies 

Imatge de la façana de l'Ajuntament d'Elx
Imatge de la façana de l'Ajuntament d'Elx / Shutterstock

El Grup Municipal Compromís per Elx (Baix Vinalopó) aposta per un canvi progressiu del nom dels 123 carrers dedicats a caiguts del bàndol franquista en el municipi. D’aquesta manera, pretenen complir amb la resolució de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Per contra, el soci de govern, el PSPV-PSOE, considera que “no exalten la Dictadura” i que el canvi suposaria un “trastorn social, econòmic i postal”.

En declaracions als periodistes, el portaveu adjunt, Felip Sánchez, ha assegurat que “no podem anar en contra de les lleis de memòria democràtica”, que el que fan és “tornar la dignitat a les víctimes del franquisme”. Segons Sánchez, a moltes persones “els dol que representants d'una dictadura, que ens va robar la llibertat durant quaranta anys, reben homenatges des dels nostres carrers”.

D'altra banda, ha criticat que va haver-hi un termini per a incloure i llevar noms de carrer del catàleg de vestigis franquistes de la Conselleria i que l'Ajuntament “no va demanar descatalogar els carrers”.

Respecte a la retirada de la creu del passeig de Germanies, els socis de govern sí que estan d'acord de dur-ho a terme seguint el projecte de renovació de tot l'espai públic i que es retardaria almenys fins a finals del 2023.

Per la seua part, el PP ha exigit a l'alcalde, el socialista Carlos González, que “demane disculpes” a les famílies “assenyalades” com a franquistes. Els populars han confeccionat un registre perquè el govern local elabore un document on rectifique i remeta amb exactitud i veracitat els vestigis franquistes que queden a Elx.

També et pot interessar

stats