"Comportament reprovable" de la policia i "assistència sanitària incompleta" en el suïcidi d'un intern al CIE de Sapadors
L'Audiència de València no veu delicte en la mort de Marouane Abouubeda, rectifica el sobreseïment i deixa oberta la causa penal.
L'Audiència Provincial de València no veu delicte en la mort de Marouane Abouubeda, el marroquí de 23 anys que es va llevar la vida en una cel·la d'aïllament del centre d'internament de Sapadors al juliol de 2019, hores després que l'agrediren altres interns. Tanmateix, observa la possibilitat de "comportament reprovable d'algun funcionari policial" i "d'assistència sanitària incompleta". I deixa oberta la causa penal, per si s'aporten nous elements probatoris per a continuar amb el cas, del que destaca que falta l'informe definitiu de l'autòpsia.
La resolució, que data de l'11 de març, rectifica el sobreseïment "lliure" i definitiu de la causa (que va dictar al novembre de 2020 el jutjat d'instrucció 10 de València) i el canvia per un altre de "parcial", després d'estimar part del recurs de l'acusació del cas, que exerceix la plataforma CIE No a instàncies de la família de la víctima. La denúncia acusava el personal policial i sanitari d'homicidi per imprudència, inducció al suïcidi i omissió del deure d'assistència sanitària. El tribunal descarta novament que els delictes s'hagen provat "ni tan sols a escala indiciària", però subratlla ara que el sobreseïment no implica que "l'atenció rebuda per l'intern fora irreprotxable ni que puga derivar-se'n alguna classe de responsabilitat a conseqüència d'aqueixa atenció o de la seua defunció".
CIE No s'ha fet ressò de la resolució que, segons entén, confirma algunes de les presumptes irregularitats que ha denunciat en l'acusació. Així, quan el tribunal adverteix el "comportament reprovable d'algun funcionari policial", fa referència als moments en què es va traslladar l'intern arrossegant-li el cap per terra, tal com denunciava la defensa, i ha confirmat puntualment la revisió de les càmeres de seguretat. I quan suggereix la possibilitat "d'assistència sanitària incompleta", es refereix a les acusacions de la falta de seguiment de la víctima, a qui li havien receptat una medicació contra l'ansietat, que portava almenys un dia sense menjar i a qui li havien recomanat descans al sofà llit del centre, però va morir a terra.
"Aquests fets descrits, independentment de la seua rellevància penal, constitueixen un tracte inhumà i degradant a una persona privada de llibertat que no havia comés cap delicte", denuncia la plataforma, que destaca que el CIE de Sapadors ha sigut escenari de "múltiples i diverses vulneracions dels drets humans generadores d'una permanent angoixa en les persones", i el "context d'elevada tensió" que es viu al complex. Una setmana abans va haver-hi un intent de suïcidi i es va haver d'alliberar un altre intern per greu deteriorament psíquic.
Protocol de suïcidi a posteriori
Els magistrats també fan constar, com destaca CIE No, que deu dies després de la mort d'Abouubeda, el jutge de control va ordenar l'aplicació d'un protocol de prevenció de suïcidis i per als aïllaments al centre d'internament d'estrangers (CIE) de Sapadors. Entre les instruccions hi ha la limitació de l'aïllament a una hora, prorrogable a una més amb informe mèdic, i que la persona en supervisió estiga acompanyada de dues més a la cel·la.
Aquestes circumstàncies no es van aplicar en el cas de Marouane Abouubeda. El marroquí va suïcidar-se dues hores després d'aïllar-lo a soles a la cel·la del recinte de Sapadors. Segons la plataforma, els funcionaris van tardar quaranta minuts a adonar-se que s'havia suïcidat. Abouubeda havia patit diverses agressions al complex, l'última 24 hores abans del seu suïcidi. Una agressió que li va causar fractures a la cara, que van requerir atenció hospitalària. L'escrit d'acusació adverteix de la deficient valoració de l'estat psicològic de la víctima, ja que la doctora que el va atendre va manifestar que no havia pogut comunicar-se amb ell per la barrera idiomàtica.
Sapadors acumula tres de les 10 morts dels CIE espanyols
A partir de la nova resolució judicial, la plataforma insisteix a reclamar responsabilitats en la mort de Marouane i en la petició que es tanquen "amb caràcter d'urgència" tots els centres d'internament d'estrangers, que considera "presons racistes on es reclouen persones que no han comés cap delicte i es violen els seus drets fonamentals".
El complex valencià de Sapadors ha registrat tres de les deu morts que hi ha hagut als CIE espanyols, l'última la de Marouane. A l'octubre de 2010 va faltar un home marroquí de 55 anys a les portes del recinte, després de derivar-lo d'un centre de salut on no li havien detectat cap anomalia. I a l'agost de 2018 va perdre la vida un nigerià de 47 anys, després de desplomar-se a les dutxes. Abans, al febrer de 2009, un home de nacionalitat georgiana que procedia del CIE va morir a l'Hospital General de València, recorda la plataforma.