Es compleixen catorze anys de la desaparició de Marta del Castillo

Recentment, els jutjats han denegat la família l'última petició per a reactivar el cas

Familiars i veïnat de Marta de Castillo con amigos y vecinos recorden la jove amb motiu del catorze aniversari de la seua mort
Familiars i veïnat de Marta de Castillo amb amics i veïns recorden la jove amb motiu del catorze aniversari de la seua mort / Julio Muñoz /EFE

Aquest dimarts es compleixen catorze anys de l’assassinat de la jove sevillana Marta del Castillo, un cas que va sacsejar la societat espanyola i que roman sense resoldre, ja que encara no s’ha desvelat el parador desconegut del seu cos. En el juí del 2009, va ser condemnat Miguel Carcaño, però mai va confessar on estava Marta.

El jutjat d'instrucció número 4 de Sevilla va reobrir el cas el febrer del 2020, després de valorar noves proves aportades per la família. En concret, es va reobrir la causa judicial, arxivada el 2013, contra el germà de Miguel Carcaño, Francisco Javier Delgado, el Cuco, després d'acusar-lo de matar la jove.

En l’acte, el jutge Álvaro Martín va ordenar a les forces i cossos de seguretat de l'Estat que comprovaren "la veracitat" de les proves, que apuntaven l'existència d'un rerefons econòmic i "la possible participació de terceres persones" en la mort de la jove el gener del 2009.

En aquest nou juí, el Cuco va reconéixer que va donar fals testimoni durant el judici i que, al contrari del que va declarar el 2009, ell sí que va estar al pis on va morir la jove. Finalment, el juliol del 2022, el Cuco i sa mare, Rosalía García, van ser condemnats a dos anys de presó cadascun per mentir a la justícia al juí que va condemnar Miguel Carcaño. 

En la sentència, el jutjat penal 7 de Sevilla va condemnar tots dos al pagament d'una multa de 1.440 euros, així com que, en concepte de responsabilitat civil, indemnitzaren de manera conjunta i solidària els pares de la jove assassinada amb un total de 30.000 euros (15.000 euros a cada progenitor). En cap moment es va resoldre el parador del cos.

El novembre del 2022, l'advocada de la família, Inmaculada Torres, va avançar que presentaria un incident de nul·litat i demanaria l'empara del Tribunal Constitucional perquè continue la cerca del cos de la jove. D'altra banda, el pare de la jove, Antonio del Castillo, va qualificar de "vergonya" que l'Audiència de Sevilla decidira tancar la peça separada.

Precisament aquesta setmana, José Antonio Casanueva, avi de Marta, ha assegurat que la seua desaparició està "matant en vida" una família. Casanueva ha lamentat els grans revessos judicials que ha patit el cas en els jutjats, on recentment s'ha denegat l'última petició per a reactivar el cas.

També et pot interessar

stats