Qui compensa els danys pel granís?

L'OCU insta a recórrer al Consorci de Compensació d'Assegurances en les zones que han patit fenòmens extraordinaris de pluja i pedra

En imatge, un vehicle atrapat per un pi, tombat per la plutja i el vent, a Benaguasil (Camp de Túria)
Un vehicle atrapat per un pi tombat per la pluja i el vent, a Benaguasil (Camp de Túria) / À Punt NTC

L'endemà de la tempesta és l'hora de llevar-se les mans del cap i fer balanç amb calma. No sempre l'assegurança cobreix a la primera els danys materials i pot ser necessari recórrer al Consorci de Compensació d'Assegurances.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorda que el Consorci pot cobrir els danys materials en cas d'un sinistre extraordinari, una categoria en la qual entrarien alguns dels registres de pluja i pedra que s'han registrat a la Plana d'Utiel-Requena, el Camp de Túria, la Plana Baixa o València. Això sí, sempre que hi estiguen assegurats.

En aquest escenari, l'OCU recomana posar els danys en coneixement tant de l'asseguradora com del Consorci com més prompte millor. Cal tindre en compte, però, que el Consorci no cobreix tots els riscos, pot aplicar períodes de carència (segons la vigència de la pòlissa) i indemnitza segons les quantitats que s'han pactat en el contracte amb l'assegurança privada.

Revisar la pòlissa i documentar per a cobrar

Els fenòmens "no extraordinaris" poden estar coberts per l'assegurança de llar, de la comunitat o del vehicle, i serà aquesta qui se'n faça càrrec en cas de tindre'ls integrats en la pòlissa. En els vehicles privats, per exemple, s'inclou en les cobertures en modalitat de tot risc, en què sol estipular-se de manera expressa una compensació pels danys de pedregades o pel xoc d'objectes. El mateix passa quan s'ha contractat una assegurança per al vidre.

Moltes pòlisses d'habitatge també compensen els danys causats per la pedra, a partir de certa intensitat, encara que no aplegue a la magnitud de "risc extraordinari". En aquest segon supòsit d'excepcionalitat, l'OCU recomana comunicar-se immediatament amb el Consorci. I si no està clar, fer-ho per duplicat: al Consorci i l'asseguradora.

En qualsevol cas, es recomana a les persones afectades recopilar totes les proves possibles per a poder demostrar l'origen i conseqüències del mal, com ara informes d'agències meteorològiques, notícies publicades en premsa, fotografies, alertes de l'112, Protecció Civil o els bombers. Fins i tot, buscar testimonis que puguen corroborar alguns detalls en cas de discrepància sobre el sinistre i els seus efectes.

L'OCU lamenta que, sovint, toca barallar més del necessari perquè la teoria no s'aplica en la pràctica i algunes assegurances no responen o dilaten a la petició de cobertura de danys que sí que estan coberts per la pòlissa.

També et pot interessar

stats