La comissió Tajo-Segura aprova una derivació de 38 hectòmetres cúbics

El transvasament, amb la quantitat màxima permesa, és clau per a assegurar plantacions d’hortalisses i collites d’estiu al camp del sud valencià.

La comissió Tajo-Segura aprova una derivació de 38 hectòmetres cúbics
La comissió Tajo-Segura aprova una derivació de 38 hectòmetres cúbics

La comissió central d’explotació de l’aqüeducte Tajo-Segura ha aprovat una derivació de 38 hectòmetres cúbics corresponent al mes de març de la capçalera del riu Tajo al Segura. Es tracta d’un transvasament clau, que contempla la màxima aportació permesa, per a poder assegurar les plantacions d’hortalisses i collites d’estiu que es troben en plena maduració, com ara la fruita de pinyol, les nectarines, els nispros o les cireres.

Per a prendre la decisió, la comissió d’explotació ha certificat que els embassaments d’Entrepeñas i Buendía compten amb unes reserves de 727 hectòmetres, fet que els permet tindre un romanent d’aigua per a transvasar de vora 300 hectòmetres. Això possibilita que els pantans es mantinguen en situació 2 i puguen concedir automàticament un altre enviament de 38 hectòmetres a l’abril.

La decisió s’ha pres en una reunió per via telemàtica, en què ha participat també el representant dels pobles riberencs, Francisco Pérez Torrecilla. Rebutja la decisió perquè considera que “es tracta d’una normativa injusta i insolidària que no beneficia la conca del Tajo, ni interessa a la del Segura, per diverses raons”. Torrecilla creu que la derivació no està justificada perquè la conca del Segura es troba en una situació de normalitat i pot garantir el proveïment d’aigua a tots els sectors de la població.

En tot cas, la llum verda suposa un descans per al sud valencià, amb uns camps castigats els últims mesos per la DANA de setembre i les temperatures atípiques de l’hivern.

També et pot interessar

stats