La comissió d’experts de la mesquita de Còrdova estableix que l’Església catòlica no és la seua propietària

L'Ajuntament podrà acudir al Constitucional per a anul·lar la inscripció de la mesquita i que torne a ser pública.

La comissió va estar constituïda a instàncies de l'Ajuntament de la capital cordovesa al juny del 2017
La comissió va estar constituïda a instàncies de l'Ajuntament de la capital cordovesa al juny del 2017 / Europa Press

La comissió d'experts sobre la mesquita-catedral de Còrdova ha establert que l'Església catòlica no és la seua propietària, a pesar que procedira en 2006 a la seua immatriculació, ja que aquesta "no té validesa jurídica". La comissió va estar constituïda a instàncies de l'Ajuntament de la capital cordovesa al juny del 2017 amb la finalitat de dotar el consistori d'arguments perquè el monument torne a ser de titularitat pública.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe emés per la comissió d'experts, presidida per l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, i que han presentat aquest dissabte, 15 de setembre, a l'alcaldessa de la ciutat, Isabel Ambrosio.

Els membres de la comissió han destacat en el document que "l'anàlisi històrica" que han realitzat "demostra que l'Església catòlica no té, ni pot tenir, cap títol de propietat sobre la mesquita-catedral de Còrdova".

D’aquesta manera, el grups d’experts ha assegurat que l'Ajuntament "té legitimitat per a actuar en contra de la immatriculació, en compliment del seu deure institucional de defensa d'un be públic en l'àmbit del municipi”.

Per aquest motiu, han proposat a la institució que recapte suports parlamentaris per a recórrer al Tribunal Constitucional, "amb l'objectiu final d'anul·lar la inscripció de la Santa Església Catedral de Còrdova a nom de l'Església catòlica i defensar la propietat pública de la Mesquita-Catedral".

A més a més, els experts han destacat que "hi ha nombrosos indicis que mostren que no es va produir la donació" de la Mesquita a l'Església catòlica, tal com aquesta al·lega, per part de Ferran III després de conquistar la ciutat en 1236, per tant el monument sempre ha sigut propietat de l'estat espanyol.

També et pot interessar

stats