Comença la vacunació de la bronquiolitis a la Comunitat Valenciana

Es calcula que s'immunitzarà 36.000 xiquets i xiquetes contra el virus respiratori sincicial en els centres d'atenció primària amb cita prèvia

Primera campanya d'immunització contra el virus respiratori sincicial
01 d'octubre 2023 - 17:48 Actualitzat: 03 d'octubre 2023 - 11:05

La Conselleria de Sanitat inicia aquest dilluns 2 d'octubre la primera campanya d'immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) a la Comunitat Valenciana. Es dirigeix, d'una banda, aproximadament a 1.000 xiquets i xiquetes de fins a dos anys amb patologies de risc i, d'altra banda, als nadons nascuts després de l'1 d'abril del 2023, que s'estima que en són uns 35.000.

Es tracta d'una campanya de vacunació pionera a la Comunitat Valenciana que es durà a terme als centres d'atenció primària amb cita prèvia. L'objectiu és combatre, en paraules del conseller Marciano Gómez, “un dels principals virus que causen nombrosos ingressos hospitalaris i atencions mèdiques dels menors durant els mesos de tardor i hivern”.

El titular de Sanitat ha recordat que durant el passat any, el VRS va provocar més de 1.700 ingressos i prop de 8.000 estades hospitalàries de xiquets i xiquetes menors d'un any a la Comunitat Valenciana. A més, es calcula que els centres d'atenció primària atenen anualment vora 20.000 consultes a causa d'aquesta infecció.

La infecció pel virus respiratori sincicial és universal en la infància i és la causant de la gran majoria de casos de bronquiolitis en lactants, d'altres malalties com sibilàncies persistents o pneumònies, i de contribuir a la infecció per altres patògens. La circulació d'aquest virus es produeix habitualment entre octubre i març, coincidint amb els mesos més freds.

El fàrmac que s'utilitzarà és un monoclonal aprovat per a l'ús en lactants que protegeix almenys durant cinc mesos, la qual cosa permet la immunització durant tota la temporada de circulació del VRS. Aquestes vacunes es poden subministrar simultàniament amb les habituals en aquesta franja d'edat, com potser la immunització de la grip. Aquesta s'inocularà en aquesta campanya, per primera vegada al territori valencià, a menors de cinc anys.

També et pot interessar

stats