Com actuar davant d’una pedregada de grans dimensions?

Marcel·lí Rosaleny, expert en plans d'emergència, ens dona alguns consells per a enfrontar-nos a aquest fenomen extrem

Sabem com actuar davant de fenòmens extrems com una granissada? / À Punt NTC

El dimarts ens va sorprendre un altre fenomen meteorològic com no havíem vist mai: una granissada amb boles de granís de fins a onze centímetres de diàmetre. Els veïns de la Bisbal d'Empordà, a Girona, no sabien com actuar; si arrecerar-se de la pedra dins del cotxe o buscar un sostre segur. I aleshores sorgeix el dubte: què s'ha de fer en aquestes ocasions?

Marcel·lí Rosaleny, bomber, enginyer i expert en plans d'emergència, ens dona alguns consells: “Si estem dins d’un cotxe, abans de res, baixem la velocitat, arrimem el cotxe a un costat i senyalitzem amb les llums d’avaria”.

També aconsella posar el para-sol, ja que “ens protegirà dels microvidres que poden saltar-nos als ulls amb els impactes”. Si la pedra és molt grossa, sempre serà preferible quedar-se'n dins “perquè és la millor protecció”. El lloc més segur per a Rosaleny és, sense dubte, algun dels seients de darrere, perquè “el sostre és molt més fort que el vidre i ens dona més protecció”.

Viral s’ha fet també un vídeo d’un home que, fins i tot, va buscar refugi davall del seu tractor per a protegir-se de la pedregada. Semblava una pluja de meteorits que baixaven a més de 100 quilòmetres per hora. A més grandària, més velocitat, i cal buscar refugi com siga. 

“Si estem dins de casa, ens apartem dels vidres i, si tenim persianes, les baixem”, continua Rosaleny. “Si ens sorprén pel carrer, no hem de buscar mai els arbres. O m’arrime a les parets on hi haja una balconada més o menys resistent o marquesines que ens donen garantia”.

I davant d'un vendaval com el de Beneixama que va destrossar dimarts el sostre d'una escola, o les ratxes de vent i pluja en un centre comercial a València, com s'ha d'actuar? “Busquem un lloc protegit, per exemple, una cantonada protegida, perquè sempre pot caure’ns algun element volàtil”, adverteix Rosaleny.

El consell bàsic, estar pendent de les alertes i actuar en conseqüència.

També et pot interessar