Colp a la pesca furtiva a Benicarló i Peníscola: un arrestat per agafar dàtils de mar i més de 400 cadufs incautats

La Guàrdia Civil deté un home per pescar quasi tres quilos i mig del mol·lusc protegit. Ara, s’enfronta a un delicte contra la fauna i un altre per la destrucció del fons marí

Elements que portava l'home detingut per capturar dàtils de mar, una espècie protegida
Elements que portava l'home detingut per capturar dàtils de mar, una espècie protegida / Guàrdia Civil

Un detingut per fer pesca furtiva de dàtils de mar, un mol·lusc protegit, en aigües de Benicarló, i més de 400 cadufs, l'aparell que s'usa per a la pesca tradicional del polp, incautats, donat que s'havien col·locat en una època en què està prohibida esta pràctica. Són dues de les últimes operacions contra la pesca il·legal que ha dut a terme en els últims dies el Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil de Castelló.

En el primer cas, els agents han detingut una persona a qui van pillar agafant, en aigües de Benicarló, dàtils de mar. Els exemplars de Lithophaga lithophaga estan inclosos en el catàleg d’espècies amb protecció especial. Es tracta d’un bivalve, molt apreciat com a marisc pel seu sabor i que té una forma i un color molt semblant a un dàtil de palmera, d'on prové el seu nom.

Els agents de la Guàrdia Civil que feien les tasques de vigilància costanera prop de Benicarló van apreciar que un home es clavava dins l’aigua, amb un equip de respiració autònoma, una granota de neopré, aletes, fusell de pesca submarina i un sac, segons detallen fonts del cos.

Davant de la sospita que poguera submergir-se per a pescar de manera il·legal, quan va eixir a la superfície els agents van inspeccionar el sac. En eixe moment van comprovar que dins portava “una gran quantitat de dàtils de mar”.

Els guàrdies civils el van detindre, com a presumpte autor d'un delicte contra la fauna per la captura d'espècies protegides i un altre contra el medi ambient per la destrucció del fons marí, a més d’intervindre-li 3,4 quilos d’este mol·lusc, com apunten des de la Benemèrita.

Precisament per tractar-se d’un mol·lusc molt apreciat, la situació del dàtil de mar requereix una cura especial. A més, el dàtil de mar creix molt lentament. Algunes fonts apunten que esta espècie, que creix al Mediterrani i l’Atlàntic, sols creix tres o quatre mil·límetres a l’any, el que dificulta la seua regeneració natural en les zones en què hi ha una extracció excessiva. El jutjat número 3 de Vinaròs s’ha fet càrrec de la investigació.

Captures fora de veda

D’altra banda, els agents del mateix servei han decomissat més de 400 cadufs, instal·lats en aigües pròximes a Peníscola, quan encara no s’havia obert la veda. Des de la Guàrdia Civil recorden que l'època de veda per a la pesca artesanal del polp a la província de Castelló està va de l'1 de març al 30 de juny.

En este cas, els agents es van embarcar amb un inspector de pesca de Generalitat i van localitzar una línia calada de 405 cadufs usats per a la pesca artesanal del polp.

Cal recordar que el caduf és un art de pesca en forma de vas dissenyat especialment per a la pesca del polp. El recipient aprofita el comportament d’este cefalòpode, que busca llocs per a amagar-se en fons fangosos o arenosos, per a capturar-los.

També et pot interessar

stats