La cistella de la compra costa als celíacs un 12,39% més que fa un any

La diferència de preu entre els productes amb glútens i sense és de 538,98 euros més a l'any per als consumidors amb celiaquia

Productes celíacs, en una imatge d'arxiu
Productes celíacs, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

Tindre celiaquia complica la compra i l'encareix. És un cas ben conegut. A més, el sector també pateix la pujada de preus en la cistella de la compra. De fet, la despesa anual destinada a la compra de productes sense glútens el 2023 augmenta el 169,42 euros respecte al 2022. Això cosa suposa un 12,39% més, segons un informe que ha elaborat la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE).

La diferència de preu en la cistella de la compra entre els productes amb glútens i sense és de 538,98 euros més a l'any per als consumidors que tenen celiaquia, segons l'informe mencionat. L'anàlisi pren com a referent els preus al gener d'aquest any de 21 tipus de productes amb glútens o sense, triant els de preus elevats i marques reconegudes, marques de preus intermedis i marques blanques.

Una família amb una persona celíaca entre els integrants pot veure incrementat el preu de la cistella de la compra en 11,23 euros a la setmana, 44,92 euros al mes i 538,98 a l'any, en relació amb una altra família de la població general.

L'informe admet que l'augment de la despesa és resultat de la crisi econòmica que es viu a Europa i de l'escalada de la inflació que ha provocat l'augment del cost de les matèries primeres, així com un encariment del procés productiu i de l'energia

També et pot interessar

stats