Ser celíac en temps d'inflació: fins a 800 euros més a l'any de despesa que la població general

La inflació i l’encariment de les matèries primeres afecta especialment les persones amb intoleràncies alimentàries, que no reben cap ajuda econòmica 

Els forns, com aquest de Torrent, han notat especialment la pujada de les matèries primeres / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 d'octubre 2022 - 18:28 Actualitzat: 14 d'octubre 2022 - 18:35

La inflació desbocada i la pujada de la cistella bàsica de la compra pel cost de l’energia ens ha afectat a tots a la butxaca, però a ningú tant com a les persones amb intoleràncies alimentàries, especialment els celíacs.  L'impacte és molt gran, i encara més si parlem de més d’un membre de la família amb problemes celíacs. Es calcula que la despesa anual dels aliments per a aquestes persones ha augmentat uns 87 euros, arribant així ara fins als 800 euros més a l’any que la població general, el que provoca que molts opten per elaborar ells mateixos els seus productes. Cal tenir en compte que les persones amb intoleràncies alimentàries no reben cap ajuda econòmica. 

Els celíacs, és a dir, les persones que són intolerants al gluten, sempre han pagat més que la resta pels productes bàsics, per la complexitat del procés d’extraure el gluten o els ingredients específics que comporta la cadena de producció. Les empreses i els negocis especialitzats en aquest tipus de productes han hagut d’afrontar una dificultat afegida amb l’escalada de preus de les matèries primeres. 

Els productes que han pujat més

En un forn de Torrent, per exemple, especialitzats en productes sense gluten i sense lactosa, han notat molt l’increment de preus, sobretot, de la farina de dacsa, però expliquen que han fet un esforç per a contindre la pujada de preus per a no perdre clients. "Ja de per si la nostra matèria primera és caríssima, amb tota aquesta pujada s'ha notat moltíssim més. Nosaltres hem intentat pujar el menys possible", afirma Amparo Sánchez, una de les panaderes del forn. Segons la Federació d’Associacions de Celíacs, els productes més afectats enguany per la pujada són el pa ratllat i la farina per a fer pa sense gluten. 

En condicions normals, un paquet de pasta costa 80 cèntims. El mateix producte sense gluten es cobra a 1,80 euros. I si parlem del pa, una barra sense gluten que costa al voltant dels 2,20 euros, i amb la nova conjuntura inflacionària, ara es paga 10 cèntims més cara. 

També et pot interessar

stats