Cinc projectes de la UV contribuiran a pal·liar els efectes del canvi climàtic
Els equips usen sistemes innovadors i es basen en la intel·ligència artificial
Quatre projectes de la Universitat de València (UV), i un altre en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han sigut seleccionats per a contribuir a pal·liar els efectes del canvi climàtic sobre la producció aqüícola, el sistema marí i el litoral.
El projecte Remedisa-Ichthyoparasites, de la Unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València, pretén millorar la gestió de les patologies parasitàries que afecten els cultius marins a la Comunitat Valenciana. Per a fer-ho es basa en la Xarxa Mediterrània d'Investigació sobre Sanitat en Aqüicultura: diagnòstic, cicles vitals i control de paràsits.
En l'actualitat, aquest equip de l'Institut Cavanilles de la Universitat treballa en la millora de les tècniques de diagnòstic i control de les espècies de cultiu ja establides –orada i llobarro– i dels nous cultius –com la corbina, la cèrvia o la tonyina roja–. El desenvolupament de protocols i la formació de nous professionals de l'aqüicultura completen les línies generals d'aquest projecte, subvencionat amb 264.000 euros.
El projecte Impacumed se centra en el disseny de noves estratègies de control de malalties en els peixos criats al Mediterrani. El projecte, dirigit per la catedràtica de Microbiologia i Ecologia Carmen Amaro, ha obtingut una ajuda de més de 234.000 euros.
Per la seua part, el projecte Bioaquoma aborda de manera innovadora com les substàncies químiques, presents en el planeta a causa de l'acció humana, poden alterar la biota aquàtica, els productes de la pesca i l'aqüicultura. El projecte compta amb una subvenció de 205.000 euros.
Wind-Coas és un projecte mixt de la Universitat de València i el CSIC, orientat al desenvolupament d'un nou servei de monitoratge i estimació del vent en el litoral valencià, que implementa tecnologia basada en la intel·ligència artificial, en combinació amb dades massives de vent. Aquesta tècnica permetrà la predicció d'episodis extrems de velocitat del vent en la zona costanera, la qual cosa suposa un impacte significatiu en els ecosistemes i l'aqüicultura. El projecte ha aconseguit una ajuda de 175.000 euros.
Finalment, en el marc del projecte E-Aqüicultura, encapçalat pel grup Redolí del Departament de Química Inorgànica de la Universitat, es desenvoluparan sistemes de monitoratge de les explotacions aqüícoles. També estudia la salut de peixos. Tot per mitjà de dispositius òptics i electrònics, que estan despertant gran interés en investigació per la seua capacitat per a reproduir els sentits humans mitjançant matrius de sensors i sistemes de reconeixement de patrons. El projecte ha rebut una subvenció de 144.000 euros.
Els projectes formen part de ThinkinAzul, un programa de ciències marines del Pla de tecuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Ciències i Innovació.