Cinc persones detingudes València per delictes de ciberestafa

Els arrestats feien servir la tècnica de la pesca per SMS per a obtindre dades bancàries de les víctimes i utilitzar-les de forma fraudulenta

Imatge d'arxiu d'agents de la Policia Nacional
Imatge d'arxiu d'agents de la Policia Nacional / Policia Nacional
15 de maig 2022 - 11:14

La Policia Nacional ha detingut a la ciutat de València, en dues operacions contra ciberestafes cinc homes d'entre 23 i 44 anys que enviaven missatges de text a telèfons mòbils fent-se passar per una entitat bancària i un important centre comercial amb la intenció d'obtindre identitats i contrasenyes de les víctimes i gastar-les de forma fraudulenta.

Als detinguts se'ls imputen delictes d'estafa i usurpació d'identitat. Una volta aconseguien les dades de les víctimes usant la tècnica de la pesca per SMS, sol·licitaven targetes bancàries a nom dels estafats i les gastaven per comprar al mercat negre, adquirir bitcoins i fer reintegraments als caixers automàtics.

Els fets han sigut denunciats en ciutats com Gijón, Cadis, Màlaga i València.

Les víctimes rebien un missatge de la seua entitat bancària amb el text "el seu compte ha sigut bloquejat temporalment per motius de seguretat", acompanyat d'un enllaç on els demanaven les dades bancàries (nom, cognom, claus, contrasenyes i PIN) a l'estafat.

Amb aquestes dades, els estafadors accedien als comptes de les víctimes i sol·licitaven targetes bancàries que eren remeses a domicilis falsos.

La primera de les operacions dutes a terme pel Grup de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional a València es va iniciar a finals de març, després de ser identificat un home en un control rutinari en mostrar una actitud sospitosa davant la presència policial. En aquell moment els agents li van trobar al sospitós dues targetes que no estaven al seu nom.

A partir d'aquest moment, es va dur a terme un dispositiu de vigilància del sospitós a Alboraia (Horta Nord) que va acabar amb la detenció de l'home. Al seu domicili es van intervindre 35.000 euros, 22 targetes bancàries, quatre telèfons mòbils, dues targetes SIM i dos ordinadors portàtils.

En la segona operació, al mes d'abril, van ser detingudes quatre persones que també feien servir la tècnica de la pesca per SMS (smishing en anglés), per a aconseguir les dades de compra d'un reconegut centre comercial amb el qual compraven objectes de fàcil revenda.

També et pot interessar

stats