Huit detinguts per la mort dels dos guàrdies civils en ser envestits per una narcollanxa a Barbate
El ministre de l'Interior ha dit des de Cadis que "no hi haurà impunitat", després que diverses organitzacions de guàrdies civils li hagen demanat la dimissió
La Guàrdia Civil ha detingut un total de huit persones per la seua presumpta implicació en la mort de dos agents, un del GEAS i altre del GAR, la patrulla dels quals fou envestida divendres a la nit per una narcollanxa al port de Barbate (Cadis). Sis dels detinguts eren tripulants de la narcollanxa i els altres dos s'havien desplaçat en vehicle a la urbanització de Sotogrande per a arreplegar els tripulants.
Els fets van succeir quan els dos agents, que estaven amb quatre companys més, es dirigien a identificar als ocupants de diverses narcollanxes que s'havien refugiat del temporal en el port de Barbate, quan una d'elles va passar per damunt de l'embarcació dels agents, molt més xicoteta. En l'accident, dos dels sis guàrdies van morir, quasi en l'acte, i altres dos van resultar ferits. D'entre els ferits, un està en l'hospital fora de perill, segons informa la Guàrdia Civil.
Diverses associacions de guàrdies civils ja han demanat la dimissió immediata del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per "l'abandonament i la pèssima gestió" de la seguretat ciutadana. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha avançat en un comunicat que es personaran com a acusació popular en el procediment judicial de Barbate, "per a conéixer qui va donar l'ordre de dur a terme aquestes operacions amb aquests mitjans i quines mesures es prendran".
De la mateixa manera actuarà l'associació professional Justícia per a la Guàrdia Civil (JUCIL), que reclama un canvi legislatiu perquè el Codi Penal reculla com a delicte la sola possessió de llanxes ràpides "com les que han utilitzat els detinguts".
L'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) ha demanat el "cessament immediat" del titular d'Interior després d'exigir durant cinc anys "més mitjans i més personal per a lluitar contra uns delinqüents que s'han apoderat del Camp de Gibraltar".
Sindicats policials com JUPOL o el Sindicat Unificat de la Policia (SUP) també han reaccionat a la tragèdia amb l'exigència de mesures per a la lluita contra el narcotràfic.
L'Ajuntament de Barbate (Cadis) ha decretat tres dies de dol oficial per aquestes morts i ha convocat per a aquest migdia una concentració.
Marlaska: "No hi haurà impunitat"
Per la seua part, Grande-Marlaska, que ha presidit aquest dissabte a migdia a Cadis una taula de coordinació per a analitzar les circumstàncies del cas, ha dit que no va a deixar-se "d'implementar tots els mitjans personals i materials necessaris, perquè no permetrem cap assassinat més dels nostres homes i de les nostres dones i vull que quede clar que no hi haurà impunitat". Així mateix, ha informat que la investigació continua oberta.
Les declaracions del ministre van en la línia de les que ja va avançar aquest divendres, quan va afirmar que al Camp de Gibraltar ja s'està "quasi" en una consideració de facto com a zona d'especial singularitat i que el govern espanyol ha destinat "recursos econòmics tant en l'àmbit personal com en l'àmbit material" que ho fan mereixedor de "de facto, no de dret" d'aquesta declaració.