Cinc detinguts per blanquejar des de València més de 45 milions d'euros

L'Agència Tributària investigava des del 2017 una empresa de caràcter familiar dedicada a l'interiorisme i la decoració d'immobles

Un agent en un moment dels escorcolls
Un agent en un moment dels escorcolls / Efe

La Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Nacional i l'Europol, ha detingut cinc persones a la província de València per pertànyer, presumptament, a una organització criminal, de caràcter familiar, que havia blanquejat a Espanya més de 45 milions d'euros.

Segons informa aquest dimarts l'Agència Tributària, les investigacions van començar el 2017, coordinades per la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i pel jutjat d'instrucció número 20 de València.

Els investigadors van comprovar la "important" relació comercial i financera que havia desenvolupat una mercantil espanyola dirigida per una organització criminal de caràcter familiar.

Les operacions comercials examinades, basades principalment en treballs d'interiorisme i decoració d'immobles, tenien, aparentment, uns preus molt superiors als valors de mercat encara que la mercantil espanyola mancava de personal i d'una infraestructura que es corresponguera amb un volum de negoci semblant, i introduïa en el sector financer espanyol grans quantitats de diners. El total superava els 45 milions d'euros.

Per a dur a terme eixes activitats, l'organització criminal va fer alguns desembossaments que podrien identificar-se com possibles pagaments de comissions a presumptes testaferros en comptes bancaris de tercers països, i també va adquirir immobles a Espanya a nom d'altres persones.

I per a ocultar el seu "extraordinari" increment patrimonial, l'organització va crear una estructura societària que pretenia camuflar la destinació final dels fons obtinguts, encara que gran part d'aquests es van utilitzar per a adquirir nombrosos immobles a la ciutat de València.

Davant les connexions internacionals d'aquesta organització criminal, durant la investigació s'ha comptat amb el suport d'un especialista del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (Efecc) d'Europol.

Fins ara s'han detingut cinc persones espanyoles per la seua presumpta vinculació amb delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, encara que no es descarten futures arrestos, segons les mateixes fonts.

Els dos registres practicats fins ara han permés intervindre diversa documentació, tant en format paper com de caràcter electrònic i digital (diversos ordinadors, tauletes i telèfons mòbils), "que a simple vista –afig l'Agència Tributària– podrien evidenciar l'efectiva comissió dels fets investigats".

Amb l'anàlisi que es realitze podria acreditar-se l'existència d'altres possibles delictes duts a terme per l'organització criminal desarticulada.

S'han intervingut judicialment 16 immobles, quasi tots situats a la província de València, així com dos vehicles utilitzats per l'organització.

També s'han embargat 35 comptes bancaris en diferents entitats financeres i durant l'operatiu policial s'han intervingut uns 21.000 euros en efectiu, així com diferents objectes i col·leccions d'alt valor econòmic.

També et pot interessar

stats