Científics de la Universitat de València participen en la presa de la impressionant imatge de Sagitari A

La grandària de l’anell del forat negre és similar a la d’un dònut a la Lluna

Dos científics de la UV col·laboren en la presa de la primera imatge de Sagitari A / À Punt NTC

Científics de la Universitat de València han col·laborat en la presa de la fotografia més impactant fins ara de l'astronomia: Sagitari A. Aquest divendres À Punt Notícies ha parlat amb dos d'aquests científics, uns dels primers humans a veure la imatge del forat negre sobre el qual orbita la Via Làctia.

“No es pot descriure en paraules” admet Iván Martí, investigador Gen-T de la Generalitat a la Universitat de València, “soc dels primers éssers humans que està veient-ho”. Natural d’Alfarrasí, Martí és l’autor dels algorismes de calibratge del telescopi Alma, el més sensible del món. “Necessitem conéixer la posició de tots els telescopis amb precisió mil·limètrica”, afirma.

“Em costava moltíssim creure-m’ho”, Alejandro Mus, astrofísic de la UV i un dels investigadors que va netejar el plasma interestel·lar que embrutava la imatge del forat negre, comparteix l’entusiasme del seu company. 

Imatge del forat negre al centre de la Via Làctea
Imatge del forat negre al centre de la Via Làctea / EHT COLLABORATION/NATIONAL SCIENCE FOUNDATION

La imatge era extremadament difícil de captar per la pols interestel·lar i pel moviment de la matèria al voltant del forat, una òrbita d'entre quatre i trenta minuts. I, tot això, a 27.000 anys llum de distància, l'equivalent de veure un dònut a la Lluna des de la Terra.

També et pot interessar

stats