El CGPJ tracta d'acordar en un nou ple extraordinari la renovació del Tribunal Constitucional

Damunt la taula hi ha tres candidats: José Manuel Bandrés, César Tolosa i María Luisa Segoviano

Seu del Consell General del Poder Judicial a Madrid
Seu del Consell General del Poder Judicial, a Madrid, en una imatge d'arxiu / À Punt

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) celebra aquest dimarts el seu segon ple extraordinari en set dies per a abordar els nomenaments de dos magistrats del Constitucional, un nou episodi per a tractar de resoldre l'embolic en el qual s'ha ficat la vida política i institucional espanyola. Una crisi que ha fracturat en dos l'òrgan de govern dels jutges i que els socis de l'executiu pretenen desencallar mitjançant una llei que canvie les majories necessàries per a tirar avant la votació.

Una setmana després que fracassaren les primeres votacions per a renovar als dos magistrats del TC que li correspon nomenar el Consell, el CGPJ torna a reunir-se en un nou ple extraordinari a partir de les 16:30 hores amb tres candidats damunt de la taula: José Manuel Bandrés, proposat pel bloc progressista; i César Tolosa i María Luisa Segoviano, pel conservador.

Segoviano és una magistrada ja jubilada que es va convertir en la primera presidenta d'una sala del Tribunal Suprem, i la nova proposta formulada pel sector conservador per a forçar el progressista a arribar a un acord, encara que les posicions semblen igual d'aferrissades.

El bloc progressista manté el candidat rebutjat pel sector conservador

El bloc progressista continua mantenint al candidat que van triar des d'un principi, el magistrat del Tribunal Suprem José Manuel Bandrés, que, no obstant això, suposa una línia roja per als vocals conservadors en veure en ell un perfil pròxim al govern.

Les propostes d'aquest segon bloc eren César Tolosa i Pablo Lucas, nom que ara ha eliminat de la seua llista per a incloure el de Segoviano, que també va semblar estar entre els perfils que agradaven al sector progressista.

Alguns vocals veuen clau el perfil de Segoviano per a tractar d'acostar postures entre tots dos blocs, però altres donen per segur que les posicions estan igual de separades que sempre.

Perquè, mentre veus del bloc progressista acusen el conservador d'utilitzar a magistrats del Suprem i posar i traure noms de la seua llista sense prudència, els conservadors volen demostrar que no són ells els que estan bloquejant la renovació del TC, en proposar més candidats que els progressistes, que no desisteixen en la seua obstinació de nomenar a Bandrés.

Després que la setmana passada el mateix TC paralitzara, de manera cautelaríssima i a petició del PP, la tramitació parlamentària de dues esmenes a la reforma del Codi Penal que pretenien modificar el sistema d'elecció dels membres del tribunal, els socis de Govern han anunciat que presentaran una proposició de llei que reprendrà aqueixos canvis.

Està per veure fins a quin punt influeix aquesta proposta en els moviments de vocals progressistes i conservadors, tenint en compte que en un mes podria estar aprovat el nou sistema de nomenaments que permetria l'elecció de Bandrés.

També et pot interessar

stats