El CGPJ ha de nomenar les presidències del TSJCV i de les audiències d'Alacant i Castelló

La primera tasca i la més urgent serà abordar el nomenament de 26 magistrats i magistrades del Tribunal Suprem

Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El futur Consell General del Poder Judicial (CGPJ) haurà d'escometre els 98 nomenaments pendents, entre altres les presidències del Tribunal Superior de Justícia de la Comuntat Valenciana (TSJCV) i de les audiències provincials d'Alacant i Castelló, a més d'un magistrat o magistrada del TSJCV.

La primera tasca i la més urgent serà abordar el nomenament de 26 magistrats i magistrades del Tribunal Suprem, més d'un 30% de la composició. Són dades facilitades per l'òrgan de govern de la judicatura, que, una vegada quede constituït amb la futura composició acordada pel PSOE i el PP, té per davant una tasca ingent sobre la qual s'ha pronunciat este dimecres el president ixent, conscient de la magnitud dels nomenaments que hauran d'enfrontar els vocals.

El president del CGPJ, Vicente Guilarte, ha dit que ara "cal avançar" per a "despolititzar la justícia plenament", amb atenció especial als nomenaments que afrontarà el futur òrgan de govern dels jutges i jutgesses.

D'això s'ocuparà una comissió de qualificació de cinc vocals que informarà de tots els nomenaments discrecionals que haja de fer el ple i que, segons Guilarte, ja existia en el si del Consell, si bé es pretén desenvolupar més amb la finalitat d'"objectivar" més els nomenaments "des d'una perspectiva tècnica".

Després, el ple haurà d'elegir els alts càrrecs de la judicatura amb una majoria reforçada de tres cinquens, és a dir, tretze vocals. Això obligarà els vocals conservadors i progressistes a arribar a acords.

Quant a les vacants, 26 corresponen al Suprem, de les quals 12 afecten la sala contenciosa, 6 la social, 4 la civil, 3 la militar i una la sala penal. També en l'Audiència Nacional hi ha dos presidències vacants, que són una de la sala penal i una altra de sala social. A això cal afegir 27 places de magistrat de la jurisdicció militar. Cal sumar 40 vacants en els tribunals superiors de justícia, 8 presidències i 32 places de magistrat.

També et pot interessar

stats