El PP i el PSOE acorden la renovació immediata del Consell General del Poder Judicial

Després de cinc anys i mig, s'espera que els vint vocals comencen el mandat durant el mes de juliol

Moment de la firma de l'acord entre el PP i el PSOE per a renovar el CGPJ / EBS (Unió Europea)

El PP i el PSOE han arribat a un acord, en presència de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, per a la "immediata renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)".

A més, es presentarà una proposició de llei orgànica conjunta per part d'ambdós partits que buscarà reforçar la independència del poder judicial, tal com recomana la Comissió Europea en l'informe sobre l'estat de dret relatiu a Espanya, del 2022 i el 2023. Esta nova norma reformarà la llei orgànica del poder judicial actual i l'Estatut del Ministeri Fiscal.

El tercer punt de l'acord inclou nomenar un nou magistrat del Tribunal Constitucional. En la reunió han participat Félix Bolaños i Esteban González Pons, en representació del PSOE i el PP respectivament, amb la vicepresidenta Jourová en representació de la Comissió Europea.

Document
Consulta el document de l'acord per a la renovació del CGPJ
Consulta'l

La signatura ha tingut lloc a les 17:30 hores a la sala de premsa i els detalls els han presentat en dos rodes de premsa que han fet González Pons i Bolaños amb la vicepresidenta Jourová. Els dos s'han mostrat satisfets amb esta entesa i han agraït la tasca de la Comissió Europea i de l'altra part negociadora.

González Pons ha destacat que la llista que presenten és conjunta i "de la màxima independència". Així, ha remarcat que s'ha buscat un equilibri en la representació de "totes les sensibilitats" i s'ha apostat per perfils professionals. "No hi ha cap polític ni cap expolític", ha emfasitzat. De fet, dels vint vocals, setze venen de la carrera judicial o fiscal. El representant del PP també ha volgut posar l'accent en el fet que, per primera vegada, la presidència del Tribunal Suprem serà proposada pels vocals i no acordada entre les forces polítiques.

Bolaños, per part seua, ha avançat que "durant este mes de juliol" s'espera que el nou CGPJ existisca "amb plena legitimitat i un mandat per davant per a dur a terme la seua missió". D'esta manera, ha assegurat, "es posa fi a una anomalia constitucional" i "es torna la normalitat a un poder de l'Estat". El ministre socialista de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha anunciat que es crearà una comissió de qualificació del CGPJ que garantisca que els nou nomenaments "siguen objectius i es basen en la trajectòria, experiència i els mèrits" dels candidats i candidates.

L'acord arriba cinc dies abans que acabe l'ultimàtum que el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, va donar al PP per a acordar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges i jutgesses abans que finalitzara el mes. Segons la legislació actual, el CGPJ havia d'haver renovat els seus membres el 4 de desembre del 2018. Fa cinc anys i mig que està en funcions, amb un repartiment de forces que dista molt de les majories actuals que representen la ciutadania a les cambres.

El nou CGPJ tindrà entre les tasques més urgents la de cobrir les 25 vacants de magistrats que acumula el Tribunal Suprem (el 30% de la plantilla) i les 38 dels Tribunals Superiors de Justícia davant la impossibilitat de l'òrgan de govern de la judicatura de fer nomenaments amb el mandat caducat.

També et pot interessar

stats