El CGPJ demana llevar l’atenuant de confessió en violència masclista
Aquesta mesura s’ha proposat perquè el 50% d’assassins s’entreguen per tal de rebaixar la pena imposada.
L’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és partidari de suprimir les circumstàncies atenuants de confessió i reparació del dany en els casos de violència masclista. El CGPJ demana una reforma legal que elimine aquests dos atenuants, segons ha declarat el magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem i assessor de l’Observatori, Vicente Magro, al VII Congrés de l’Observatori.
Magro ha afirmat que les xifres que fem servir “ens fan entendre que dos de cada quatre assassins en crims de gènere s’entreguen a la policia”. A més el magistrat ha afegit que en casos de violència de gènere “un 40-50% s’entrega després de la comissió del delicte, la qual cosa comporta un atenuant de confessió” i la conseqüència d’això és que el crim de violència masclista estiga penat entre 6 i 10 anys.
“No podem convertir una obligació de l’acusat o condemnat en un benefici que s’aplica com a atenuant”, ha insistit el magistrat. A més, Magro lamenta que són dos atenuants que es donen amb freqüència i, en canvi, creu aplicar-los “no té sentit en la realitat actual en què tantes dones moren a mans de les seues parelles o exparelles”.
En aquesta línia, l’Observatori també ha demanat que s’aborde una reforma urgent del Codi Penal perquè s’aplique la circumstància agreujant de gènere en “qualsevol supòsit en què la víctima siga dona”. No només en els contextos de parelles o exparelles.
“S’ha de ser valent per a aplicar el dret”, ha apuntat la vocal del Consell General del Poder Judicial, Carmen Llombart, que ha moderat el debat sobre les reformes penals en el marc dels delictes sobre violència masclista i ha posat èmfasi en el fet que cada vegada s’està aplicant en més casos.
Segons l’Observatori del CGPJ, l’agreujant de gènere –que es va incloure en el Codi Penal l’any 2015– es va aplicar en el 67% dels casos en què es va demanar. Segons ha precisat Magro, “de manera majoritària” es demana aplicar-lo en el marc de casos de parella o d’exparella.
Respecte a totes les reformes que reclama l’Observatori, la directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia, Esmeralda Rasillo, ha declarat que el Ministeri “treballa intensament” en les modificacions penals possibles i ha avançat que les portarà a la secció penal de la Comissió General de Codificació, composta per experts, per a analitzar-les.