El cercle s'estreny sobre el presumpte piròman del Saler

La Guàrdia Civil investiga l'últim incendi al paratge natural amb la certesa que ha sigut intencionat i l'alcaldessa, María José Catalá, assegura que trobaren una garrafa de parafina prop de casa del sospitós

Zona cremada per l'últim incendi declarat en la Devesa del Saler
Zona cremada per l'últim incendi declarat a la Devesa del Saler / À Punt NTC

La Guàrdia Civil estreny el cercle sobre el presumpte piròman del Saler. La presència d'agents de l'institut armat s'ha multiplicat a la zona on dilluns al migdia va començar l'últim incendi declarat al paratge natural, que s'ha donat per controlat després d'haver obligat a desallotjar una trentena de persones i de cremar catorze hectàrees. També vigilen l'entorn de l'habitatge on viu l'únic detingut fins ara per la cadena de focs de l'estiu passat.

La Devesa del Saler ha patit en l'últim any la pitjor situació mediambiental de la seua història. L'incendi de fa dos dies és només l'últim d'una llarga llista de dèsset, registrats a la mateixa zona, i que es remunten a l'agost del 2023. El principal sospitós és un advocat de 59 anys, resident als apartaments d'aquesta pedania de València. Ja va estar en presó provisional per aquests fets, però les autoritats hagueren de deixar-lo en llibertat al gener per falta de proves. Té una causa oberta en el jutjat i, a l'espera de juí, el magistrat d'instrucció número 7 de la ciutat li ha imposat una orde d'allunyament que només li prohibeix acostar-se o internar-se a la zona boscosa. En la pràctica, pot caminar per les àrees asfaltades, així com altres pistes habilitades per a fer senderisme, les platges i les àrees amb jardí de la finca on té la casa.

El veïnat viu amb un sentiment d'impotència perpetu per la possibilitat que hi haja un piròman solt a la zona. Sospiten que aquest individu és l'autor de l'últim foc i també del conat que hi va haver diumenge passat, i no entenen que les autoritats no el tinguen més vigilat. Mentre la investigació avança, alguns residents de la urbanització Aparwarks —la que es va evacuar preventivament— han prestat testimoni davant de la Guàrdia Civil. Encara no s'ha pogut provar que aquest home estiga darrere dels focs, però la realitat és que des que va quedar en llibertat se n'han declarat quatre més a la zona.

A l'espera d'aclarir si ha sigut ell l'autor, l'Ajuntament de València ha demanat al jutge instructor de la causa més contundència, noves mesures cautelars per a impedir-li l'accés a les zones naturals a què encara pot entrar i que es geolocalitze el seu mòbil en tot moment. L'alcaldessa, María José Catalá, ha assegurat aquest dimecres que tant la Guàrdia Civil com la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, li han confirmat que han trobat una garrafa de parafina prop de la casa del suposat incendiari. Aquesta substància és un derivat del petroli que serveix d'accelerant.

Per la seua banda, Bernabé ha assegurat que les perquisicions policials dutes a terme fins ara per la Guàrdia Civil i el Seprona apunten en la direcció d'incendis intencionats i que la investigació encara està oberta.

També et pot interessar

stats