El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties aconsella la tercera dosi a tots els adults

L'entitat de la Unió Europea adverteix d'un "molt alt risc per Covid" en les pròximes setmanes i reclama vacunació prioritària per als majors de 40 anys

La gent espera enfront d'un autobús de vacunació a Viena, Àustria
La gent espera davant d'un autobús de vacunació a Viena, Àustria / Leonhard Foeger (Reuters)

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha advertit aquest dimecres d'un "molt alt risc" de Covid en les pròximes setmanes i va aconsellar administrar a tots els adults la vacuna de reforç i, de manera prioritària, als de més de 40 anys.

"Els països haurien de considerar una dosi de reforç per a tots els adults de més de 18 anys, amb prioritat per a les persones majors de 40 anys," ha indicat l'ECDC en una nota difosa als mitjans.

L'entitat, amb seu a Estocolm, ha destacat que en aquests moments menys del 70% de la població de la Unió Europea (EU) ha rebut la pauta completa, la qual cosa deixa "un gran espai" perquè el virus s'expandisca.

L'ECDC ha indicat que la ràpida implementació de les campanyes de vacunació "ha evitat morts" i "ha reduït les hospitalitzacions", però encara així hi ha grups de població en els quals la protecció és "menor de la desitjada".

De cara a l'hivern, l'entitat ha alertat que es produirà un major nombre d'ingressos hospitalaris de persones sense vacunar, en particular de grups de risc, per la qual cosa la taxa actual de vacunació "serà insuficient" per a evitar la sobrecàrrega dels sistemes sanitaris.

"Europa ha de tancar els buits d'immunitat en la població adulta i assegurar una cobertura efectiva i equitativa en tots els països i les regions," ha demanat l'ECDC, que ha afegit que la vacunació dels més vulnerables hauria de continuar sent "la prioritat" de les autoritats sanitàries.

Respecte a la dosi de reforç, que se subministra sis mesos després de la segona, l'entitat ha explicat que la seua finalitat és "millorar la protecció" i així "reduir la transmissió entre la població i previndre hospitalitzacions i morts addicionals".

No obstant això, atés que l'efecte de les vacunes tarda diverses setmanes a fer-se notar, l'ECDC ha assenyalat que també és important mantindre o reintroduir mesures no farmacològiques, com l'ús de mascareta i les distàncies de seguretat.

"Motivar la gent per a complir aquestes mesures és encara més important ara que anem cap a l'hivern i la temporada festiva, quan més persones viatgen i es reuneixen en espais interiors," ha conclòs l'entitat.

També et pot interessar

stats