La CE alerta de l'excés d'un pesticida en melons d’aigua del Marroc

Es tracta de metomil, un insecticida altament tòxic que pot comportar “conseqüències greus en alguns casos”

Un meló d'aigua en una foto d'arxiu
Un meló d'aigua en una foto d'arxiu / Photoongraphy (Shutterstock)

La Comissió Europea ha alertat aquest dilluns sobre la presència de restes de metomil en melons d’aigua procedents del Marroc. Es tracta d'un plaguicida emprat per damunt dels nivells permesos. Espanya va rebre l'avís el passat 14 de juliol a través del sistema comunitari d’alerta ràpida d’aliments i pinsos (Rasff). El sistema de detecció de la UE ha categoritzat com “greu” el nivell de risc, segons ha arreplegat Facua, que ha apuntat que el metomil és “una substància que s’usa com a pesticida i que pot tindre conseqüències greus en alguns casos”.

Segons un informe publicat per la Comissió Europea, el 2022 es van registrar 990 notificacions relacionades amb restes de pesticides a través de Rasff, el que va suposar un descens del 20% respecte el 2021. No obstant això, la Comissió ha reconegut en el comunicat que no s’han pres mesures adients.

El metomil pot provocar símptomes d’intoxicació com “mal de cap, marejos, nàusees, vòmits, sudoració excessiva, tremolors i visió borrosa” i barrejat amb alcohol “pot impactar en el sistema nerviós”, ha explicat Facua al seu comunicat.

També et pot interessar

stats