Cau una xarxa que movia 400.000 dosis de productes adulterats amb fàrmacs

El valor dels productes falsificats ascendeix a 460.000 milions d'euros a escala mundial.

Cau una xarxa que movia 400.000 dosis de productes adulterats amb fàrmacs
Cau una xarxa que movia 400.000 dosis de productes adulterats amb fàrmacs

La Policia i l’Agència Tributària han desarticulat un grup que venia a través d’internet complements nutricionals adulterats amb medicaments potencialment perjudicials per a la salut. L’operació ha acabat amb 18 detinguts i quasi 400.000 dosis intervingudes.

El valor d’aquests productes falsificats, segons un informe de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), ascendeix a 460.000 milions d'euros a escala mundial. Però, en el marc de la Unió Europea (UE), se situaria al voltant dels 120.000 milions.

Els productes “nutricionals” que venia aquesta xarxa procedien de la Xina, es distribuïen per via postal a clients d’Espanya, de França, d’Alemanya, d’Itàlia i del Regne Unit. Estaven adulterats amb tadalafil i sildenafil, dos medicaments contra la disfunció erèctil, que no s’esmentaven en la seua composició i que poden resultar perillosos per a persones susceptibles de patir reaccions adverses al consum d’inhibidors de l’enzim fosfodiesterasa-5.

Aquest grup operava des de l’illa de Tenerife, encara que tenia a Elx el seu centre logístic per a l’emmagatzematge i distribució dels enviaments.

En l’operació hi ha hagut 19 registres, i s’han produït 18 detencions: onze a la província de Santa Cruz de Tenerife, cinc a Alacant, una a Las Palmas i una altra a Granada.

A més de les quasi 400.000 píndoles requisades, els agents s’han confiscat de 50.000 euros en efectiu, 27 telèfons mòbils i 22 ordinadors portàtils.

Les autoritats van començar a investigar a aquest grup en tindre coneixement de l’existència d’una pàgina web que comercialitzava medicaments il·legals, camuflats sota l’aparença de complements nutricionals i amb diferents marques.

La investigació ha assenyalat també que la venda del producte la duia a terme una persona des de Santa Cruz de Tenerife a través de diferents pàgines web.

També et pot interessar

stats