Cau una xarxa que estafava amb la venda de mascaretes i de material sanitari

L'organització és responsable de 265 delictes, i la Guàrdia Civil començà a investigar el cas després de la denúncia d'un ajuntament.

La Guàrdia Civil en el moment de les detencions
La Guàrdia Civil en el moment de les detencions / EuropaPress

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal responsable de 265 delictes d'estafa relacionats amb la venda de mascaretes i de material sanitari per a previndre la Covid-19 en 21 províncies, entre les quals hi ha les de València i Alacant. En l’operació han sigut detingudes sis persones i s’han realitzat registres a Salou i a Reus (Tarragona), i a Sant Adrià de Besòs (Barcelona).

Els investigadors estimen que la quantitat estafada per aquesta organització criminal podria ascendir a uns 100.000 euros. Els detinguts estan acusats dels delictes d'estafa, amenaces, extorsions, falsedat documental, usurpació de l'estat civil i blanqueig de capitals en el marc de l'operació Hontecilla.

L'organització aprofitava la necessitat que tenia la població d'obtindre mascaretes i altres productes sanitaris per la crisi sanitària de la Covid-19 per a estafar particulars, ajuntaments, associacions, empreses, farmàcies i ortopèdies, segons ha informat la Guàrdia Civil. Se'ls ha confiscat documents de tota mena falsificats, més de 100 targetes SIM, una vintena de telèfons mòbils d'última generació, dispositius d'emmagatzematge de dades, una cartera de gestió de criptomonedes, targetes de crèdit i de dèbit falses (la majoria de les denominades 'black', això és, sense límit de despesa o amb un límit molt elevat), així com instruments per a l'elaboració de documentació falsa, 19.000 euros en efectiu i un vehicle d'alta gamma.

També es connecta aquesta xarxa amb 41 delictes d'estafa relacionats amb la compra de terminals mòbils a les províncies de Càceres i Alacant, 13 delictes d'estafa relacionats amb la compra de patinets elèctrics comesos a les províncies de Huelva i Alacant, i quatre estafes per usurpació d’identitat a les províncies de Salamanca i Castelló, i també a Madrid i a Astúries.

Segons la Guàrdia Civil, els arrestats són els autors de 25 estafes més relacionades amb la venda de rellotges a les províncies de Toledo, Saragossa, València i Pontevedra, i de 17 delictes d'amenaces i extorsions a les províncies d'Albacete, Biscaia i Valladolid. També se'ls imputa un delicte de blanqueig de capitals, 34 delictes d'usurpació d'estat civil i més de 50 delictes de falsedat documental.

Un ajuntament va denunciar

L'abril passat, durant el primer estat d'alarma per la Covid-19, la Guàrdia Civil va iniciar les investigacions després de la denúncia presentada per un ajuntament d'una localitat de la província de Guadalajara, que va realitzar una compra a través d'una pàgina web de 600 mascaretes FPP1 per un import de prop de 800 euros, que no van arribar.

Els agents van centrar les seues perquisicions en l'estudi de la pàgina web i del telèfon mòbil de contacte utilitzat pels estafadors, i en el rastreig del compte corrent facilitat pels autors del fets, i va arribar a la conclusió que aquest formava part d'un entramat de comptes corrents oberts en entitats bancàries de diferents parts de l’Estat.

"Aquesta organització criminal estava altament especialitzada i estructurada, i diversificava la seua activitat per a obtindre diners de manera fraudulenta mitjançant la creació d'un entramat de comptes corrents a Espanya. Usaven identitats usurpades o falses, i desviaven part dels diners que obtenien en altres comptes que havien obert a l'estranger (Alemanya, Lituània, Holanda i Bèlgica), amb la finalitat de blanquejar-lo", segons ha explicat la Guàrdia Civil.

Operaven des de l'any 2019 i utilitzaven com a 'base d'operacions' les províncies de Tarragona i Barcelona. L'operació ha sigut coordinada pel jutjat d'instrucció de Molina de Aragón, i desenvolupada per agents de la Guàrdia Civil de la Comandància de Guadalajara. La investigació continua oberta i no es descarta la imputació de més delictes, o la detenció de més persones, en funció de l'estudi de la documentació intervinguda.

També et pot interessar

stats