Cau una organització criminal que enganyava ucraïnesos vulnerables per al tràfic il·lícit de vehicles a Europa

Hi ha cinquanta detinguts i la part financera estava a càrrec d'un rus, establit a la província d'Alacant

Agent de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu
Agent de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu / Europa Press

Agents de la Policia Nacional han detingut cinquanta persones com a membres d'una organització criminal formada per ciutadans ucraïnesos i russos, que utilitzava ciutadans ucraïnesos vulnerables, preferentment dones, per al tràfic il·lícit de vehicles a Europa. El màxim responsable de la xarxa criminal estava establit en una urbanització de Marbella, mentre que el responsable de la part financera estava a la província d'Alacant. La logística es feia des d'Alemanya, Polònia i França i la captació, a Ucraïna.

En l'última fase del cas, s'han dut a terme setanta registres i tretze detencions a Espanya, França i Ucraïna, entre les quals es troben els líders de l'organització. Durant la investigació, que també ha comptat amb la col·laboració de les autoritats alemanya, francesa, ucraïnesa i letona, s'han intervingut tretze vehicles, onze d'ells robats, i s'ha detectat l'apropiació indeguda de vora cinquanta vehicles de luxe en diversos països europeus. A més, han sostret documentació falsa, més de 150.000 euros en efectiu i també armes de foc, un fusell d'assalt i tres magranes de guerra. Segons els investigadors, l'organització hauria obtingut més de 4.000.000 d'euros en els últims dos anys.

La investigació es va iniciar a la fi del 2022, en detectar un increment en la sostracció de vehicles d'alta gamma procedents d'empreses de lloguer, per part de per persones que es desplaçaven per tot el territori nacional. A més, es va detectar el mateix delicte en altres països de la Unió Europea.

Aprofitant la situació bèl·lica en la qual es troba el país, buscaven persones amb baixos recursos econòmics i en situació de necessitat, a les quals captaven a canvi d'una contraprestació econòmica. A més, a causa dels controls fronterers, buscaven perfils que pogueren entrar i eixir del país lliurement, sobretot dones i ancians en situació de pobresa. Una vegada fora del país, els traslladaven a diversos països europeus, on llogaven els vehicles d'alta gamma, que serien posats a la disposició de l'organització.

També et pot interessar

stats