Catorze detinguts en l'operació més important en anys Espanya per la gestió il·legal de residus perillosos

L'operació l'ha dirigida el jutjat d'instrucció número 4 de Massamagrell

S'han documentat prop de 2.800 trasllats de més de 200.000 tones de residus en diferents punts del país
S'han documentat prop de 2.800 trasllats de més de 200.000 tones de residus en diferents punts de l'estat / Europa Press

La Guàrdia Civil ha detingut 14 persones i investiga tres societats mercantils relacionades per la seua presumpta relació en una trama de gestió il·legal de residus perillosos. Es tracta de "l'operació més important duta a terme en els últims anys a Espanya" en aquesta matèria. L'operació l'ha dirigida el jutjat d'instrucció número 4 de Massamagrell.

Segons explica l'institut armat, una empresa gestora portava gestionant de manera il·legal residus perillosos almenys des de l'any 2015, mentre que una altra mercantil de transport feia d'intermediari i s'encarregava de traslladar-los a abocadors.

A més, els residus plàstics que no estaven tractats seguint la normativa vigent, eren exportats com a matèria primera al sud-est asiàtic, quan havien d'haver-se exportat com a residus prèvia descontaminació.

Després de les primeres investigacions dutes a terme per la Unitat de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia General de l'Estat i la Ucoma (Unitat Central Operativa de Medi Ambient), dins de la batejada com a Operació Rubo, els agents van constatar que una empresa feia anys que incomplia tots els processos relatius a la gestió de residus perillosos.

En concret, des de l'emmagatzematge d'envasos que contenien substàncies perilloses a la intempèrie, mescla de residus, manipulació sense autorització de residus amb amiant, hidrocarburs, residus líquids industrials, etc. fins a la falsificació en les codificacions dels residus, detalla la Benemèrita en un comunicat.

Amiant i àcid sulfúric

L'empresa apilava més quantitat de residus de la que declarava a l'administració i hi havia una diferència de fins a 115.632 tones de residus sense cap traçabilitat en el període d'estudi, des de 2016 fins al 2020. La planta no estava preparada per a la gestió d'aquestes quantitats i acumulava en grans contenidors que no disposavende mesures de seguretat productes com a amiant o àcid sulfúric.

Gran part d'aquests residus es transportaven entre empreses per a acabar en abocadors sense les autoritzacions obligatòries. S'han documentat prop de 2.800 trasllats entre diferents punts del territori espanyol, traduït en més de 200.000 tones de residus sense tractar adequadament, mesclant residus metàl·lics, plàstics, llots, pintures i fins i tot vernissos.

Contaminació del mar Mediterrani

Amb motiu de les inspeccions fetes, es va comprovar pels agents del Seprona, l'existència de continus abocaments a la xarxa de clavegueram amb valors superiors als límits establits.

Els mesuraments van identificar l'existència de contaminants perillosos a les aigües residuals que no eren depurades convenientment i que afectaven la capacitat de tractament de l'estació depuradora EDAR encarregada.

L'operatiu ha comptat amb la col·laboració d'Europol en l'anàlisi de la documentació i possibles connexions amb països de la Unió Europea, de la Subdirecció General de Residus i Economia Circular del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, Generalitat, així com de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de València i de l'Empresa Gramaser com a Laboratori d'Omniun Ibèrica.

També et pot interessar

stats