Castelló de la Plana activa el control amb càmeres de vehicles al nucli històric

A partir d’aquest dilluns entren en vigor les sancions de 80 euros, amb una reducció a 40 euros per pagament immediat

Senyal que informa sobre el sistema de control de vehicles al nucli històric de Castelló
Senyal que informa sobre el sistema de control de vehicles al nucli històric de Castelló de la Plana / Ajuntament de Castelló de la Plana

L'Ajuntament de Castelló de la Plana activa a partir d'aquest dilluns el sistema de control d'accés a la zona restringida del nucli històric a través del circuit tancat de televisió amb càmeres de reconeixement de matrícules, de manera que només podran accedir els vehicles autoritzats i se sancionarà els titulars dels vehicles que circulen per la zona restringida sense estar-ho.

Després del període informatiu, s'activa un nou sistema amb el qual es busca promoure una mobilitat "activa i sostenible que reduïsca emissions i propicie espais segurs pels quals moure's", segons ha indicat el consistori.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Jorge Ribes, ha emfasitzat que així es reforça el treball encaminat a "pacificar" el centre de la ciutat perquè siga una Zona de Baixes Emissions, amb el qual ha assegurat que l'Ajuntament de Castelló "s'anticipa" a la llei estatal de canvi climàtic que farà obligatòries aquestes zones en 2023.

A més, s'ha activat una pàgina web que arreplega informació sobre el sistema de control d'accés al nucli històric, permet gestionar la sol·licitud d'autoritzacions permanents i de permisos puntuals i inclou un mapa amb les ubicacions de les càmeres i dels pàrquings públics, als quals es pot accedir sense ser sancionat, a més d'un apartat bàsic de preguntes freqüents.

Mapa amb les 22 càmeres que controlen l’accés de vehicles no autoritzats
Mapa amb les 22 càmeres que controlen l’accés de vehicles no autoritzats / Ajuntament de Castelló de la Plana

Durant el període informatiu, l'Ajuntament de Castelló ha treballat perquè el cost de les multes per infringir el nou sistema siga "sensiblement menor" a l'estipulat en el primer període de funcionament. La sanció seria de 80 euros, que es podria reduir a 40 euros dins del període de pagament voluntari.

El sistema s’estrena amb poc més de 6.000 vehicles i vora 4.000 usuaris, amb autorització permanent. Els residents, usuaris de garatges i titulars dels establiments comercials o despatxos professionals situats en la zona restringida poden sol·licitar l'autorització permanent, mentre que la puntual pot sol·licitar-se en el cas que s'haja de circular per algun carrer amb accés restringit de manera ocasional.

Cal recordar, però, que amb una autorització no es pot circular per tots els carrers restringits al trànsit, ja que cada permís va vinculat a un circuit concret en funció, per exemple, del carrer i número de residència. En l'escrit d'autorització ve especificat el circuit pel qual cada vehicle autoritzat pot circular.

Així mateix, alguns vehicles no requereixen autorització, com són aquells destinats a servei públic, les motocicletes, ciclomotors, bicicletes i vehicles de mobilitat personal.

Quant a les labors de càrrega i descàrrega, es continuaran fent de 8:00 a 11:00 hores amb vehicles comercials sense necessitat d'autorització. Igualment, es podrà sol·licitar autorització per a fer activitats de càrrega i descàrrega de proveïdors i repartiment a domicili de missatgeria o similars.

La vigència de l'autorització serà d'un any i es permet circular durant l'horari de 6:00 a 8:00 hores o de 15:00 a 17:00 hores i estacionar el temps imprescindible.

Si és una urgència, i només en casos justificats, es podrà accedir a la zona sense autorització prèvia. Per a això, s'ha de comunicar al Centre de Control de Mobilitat de l'Ajuntament el motiu i la matrícula del vehicle amb el qual s'accedeix, per correu o per telèfon i posteriorment s'ha d'aportar en el termini màxim de 48 hores la justificació de l'accés via correu electrònic.

Aquest sistema de càmeres de control de vehicles amb sancions va entrar en vigor fa un mes a la ciutat de València, on les sancions són de 60 euros, amb una reducció a 30 euros per pagament immediat.

També et pot interessar

stats