Entren en funcionament les càmeres del control de vehicles de Ciutat Vella, al centre de València

Grezzi destaca que "no es tracta de multar, sinó d'aconseguir un barri tranquil on entre qui té necessitat de fer-ho", ja que l'objectiu és reduir el trànsit al centre històric

Control de trànsit de Ciutat Vella Nord
Control de trànsit de Ciutat Vella Nord / Marta Galindo

Aquest dilluns s'han posat en marxa les càmeres que regulen l'accés dels vehicles a Ciutat Vella, al centre de València. El regidor de Mobilitat Sostenible de València, Giuseppe Grezzi, ha explicat a Les notícies del matí que l'objectiu de la iniciativa és reduir el trànsit al centre històric. De moment, no multaran, però es tracta de començar ja a controlar que els vehicles que hi accedeixen són els autoritzats.

Lluny de buscar una finalitat recaptadora, el veïnat, el comerç i els serveis tindran facilitats per a sol·licitar permisos permanents o puntuals, i s'estableixen cinc dies de marge per a justificar les entrades sense permís. "No es tracta de multar, sinó d'aconseguir un barri pacificat, un barri tranquil on entre qui té necessitat de fer-ho", ha destacat el regidor.

Fins al 30 de novembre estarà en marxa la fase informativa en la qual es notificaran però no es multaran els vehicles que accedisquen a aquesta zona sense estar registrats. A partir de l'1 de desembre, l'Ajuntament ja sancionarà els vehicles no registrats que accedisquen a l'àrea de prioritat del districte de Ciutat Vella Nord. Les multes són de 60 euros, amb una reducció a 30 euros per pagament immediat.

El regidor de Mobilitat sostenible de València, Giuseppe Grezzi, en 'Les notícies del matí'
El regidor de Mobilitat sostenible de València, Giuseppe Grezzi, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Cinc punts de control senyalitzats

El regidor de Mobilitat sostenible ha explicat que el projecte consisteix en un sistema de lectura de matrícules i si està registrat el vehicle, "podrà entrar-hi i eixir-ne". "El que no es podrà fer és passar lliurement com fins ara, per a anar d'un costat a altre de la ciutat". De moment s'han tramitat més de 4.400 sol·licituds de registre.

El que no es podrà fer és passar lliurement com fins ara, per a anar d'un costat a altre de la ciutat

S'han establit cinc punts de control senyalitzats amb càmeres i reconeixement automàtic de matrícules, situats en Portal Nou (carrer de Salvador Giner), carrer de la Corona, plaça del Mercat, carrer del Salvador i carrer Vell de la Palla (cantonada amb la plaça de la Ciutat de Bruges).

Una app per a gestionar les matrícules

També s'ha habilitat una app que permet les persones que s'han donat d'alta que puguen gestionar les matrícules dels vehicles que volen que s'autoritzen, segons ha dit Grezzi. A més hi ha un web que "entrarà en funcionament aquesta setmana" en el qual es podran fer també aquests tràmits.

Respecte a les queixes dels veïns per la tardança per a portar avant aquest projecte, Grezzi ha reconegut que han tardat quatre anys des que el veïnat el va votar en els pressupostos participatius, però ha apuntat que es tracta d'un projecte "complex" dins d'entorn patrimonial en el qual es necessiten permisos "per a instal·lar càmeres en espais protegits i també ens ha agafat la pandèmia".

Un benefici per al comerç

Grezzi ha explicat que "entén i compren el temor legítim" dels comerciants que no arriben els clients, però afirma que les dades i els estudis diuen tot el contrari. Segons ha destacat, un any després de la conversió en zona de vianants de la zona de la Llotja, "l'obertura de comerços es va incrementar un 9%, quan la mitjana de la ciutat va ser del 3%".

El PP insta a paralitzar la mesura fins a consensuar-la

La portaveu del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha anunciat que el seu grup presentarà una moció al ple per a demanar que es paralitze el tancament del centre històric amb càmeres i multes. "No és el moment de posar més bastons a la roda a comerciants i hostalers del centre", afirma Catalá.

La regidora del PP ha advertit que aquest control d'accés serà "el colp de gràcia al comerç i l'hostaleria del centre de la ciutat asfixiat, que porta des que es va iniciar la pandèmia patint una greu crisi amb tancament de molts negocis i amb pèrdues que es tardarà a recuperar".

Els populars han demanat que es retarde la posada en marxa del tancament del centre amb cambres fins que s'arribe a un acord amb veïns i comerciants, que han sol·licitat la taula de mobilitat. "Hauria d'esperar-se al fet que normalitze la situació, s'acaben les obres i s'òbriguen els dos aparcaments que hui estan tancats, Parcent i la Reina que ha deixat a aquesta zona sense prop de 600 places menys d'aparcament".

També et pot interessar

stats