La Casa Caritat de València va atendre un 35% més de persones en situació d'exclusió social el 2021

L'ONG ha presentat la memòria anual en què es reflecteix que es van dur a terme més de 462.000 actuacions

Imatge d'arxiu de la Casa Caritat
Imatge d'arxiu de la Casa Caritat / Europa Press

L'Associació Valenciana de Caritat ha advertit aquest dimecres de l'augment de les persones en risc d'exclusió social, amb un total de 3.378 usuaris atesos en un any, la qual cosa suposa un increment del 35%, tal com es recull en la memòria del 2021. En total, entre tots els serveis i programes, l'ONG ha realitzat el 2021 més de 462.000 actuacions.

El president de Casa Caritat, Luis Miralles, ha explicat que la pandèmia de la covid "va suposar una crisi econòmica que ha fet créixer les desigualtats i ha situat molta gent en la prima línia entre la normalitat postpandèmia i l'abisme de veure's en una posició de vulnerabilitat".

"Persones que es van veure arrossegades per expedients de regulació temporal d'ocupació, pèrdues d'ocupació o altres situacions que van minvar els seus recursos. Aquest escenari perdura i les dificultats s'incrementen per la pujada constant del cost de la vida i de l'augment del preu dels productes bàsics", ha explicat en la presentació de la memòria.

L'any 2020 Casa Caritat va atendre 2.504 persones diferents, mentre que el 2021 aquesta xifra va augmentar fins a 3.378, un 35% més, de les quals 1.198 són dones, indicador que per primera vegada supera el d'homes, 1.178. Una de cada tres persones beneficiàries són menors, segons ha informat l'entitat.

En resposta a aquesta situació, l'equip de l'associació ha posat a disposició nous recursos amb l'objectiu de fer una societat "més justa, igualitària i equilibrada per a donar resposta a totes les necessitats dels col·lectius vulnerables". De fet, s'han triplicat les persones que acudeixen al lliurament de productes de primera necessitat, un servei que es va posar en marxa durant la pandèmia.

Així, el 2021 es va tancar amb 1.846 persones diferents usuàries d'aquest servei mentre que el 2020 van ser 600. Casa Caritat també ha repartit 2.242 xecs de supermercat per a adquirir aliments frescos i peribles com ara verdures, fruita, ous, carn o peixos.

Segons les últimes dades de l'ONG, el maig d'enguany s'ha atés 1.541 persones respecte de les 865 del mateix mes del 2021.

Per això, Guadalupe Ferrer, la directora gerent de Casa Caritat, ha posat èmfasi en la importància de continuar adaptant-se a tota mena de situacions.

"Ara continuarem oferint totes les opcions perquè la gent afectada per la inflació, la desocupació o els problemes geopolítics no es quede arrere i puga accedir als serveis més bàsics que precisa qualsevol persona", ha agregat Ferrer.

Ajudes directes

En la mateixa línia, Casa Caritat va haver de reforçar el seu programa d'ajudes econòmiques directes per a facilitar a les persones usuàries una aportació addicional per a fer front a lloguers, factures, tractaments de salut o cursos de reinserció laboral, entre altres. El 2021, l'associació va concedir 143 ajudes econòmiques directes per un import total de 61.928 euros, la qual cosa suposa un increment del 74% respecte de l'any anterior.

La meitat d'aquest import s'ha destinat al pagament de lloguers i altres solucions residencials, una mesura que evita que aquestes famílies puguen veure's abocades a una situació d'exclusió residencial. "Aquestes ajudes continuen sent molt important en aquest 2022 i, per això, hem augmentat la partida en els pressupostos d'aquesta línia", ha indicat Luis Miralles.

Centres d'acollida

El 2021 s'han allotjat als centres d'acollida temporal de Casa Caritat un total de 389 persones. D'elles, 257 ho han fet a les instal·lacions de la Petxina, on homes i dones comparteixen un mateix espai i realitzen activitats per a fomentar la seua convivència. En el mòdul de convalescents de Benicalap enguany s'han acollit 78 persones diferents.

En aquest espai es treballa tant la recuperació física i emocional de les persones que s'hi allotgen com el seu vessant social, atés que 3 de cada 10 persones usuàries d'aquest mòdul són majors de seixanta-cinc anys. El mòdul de famílies ha acollit 55 persones de 13 nacionalitats diferents.

De cara al futur, Casa Caritat continuarà avançant en el Projecte Fènix d'habitatges supervisats ampliant el nombre de pisos destinat a aquesta iniciativa. D'altra banda, i amb l'objectiu de continuar treballant en la inserció social de les persones usuàries, l'ONG ha posat en marxa una sèrie de tallers per a oferir-los un espai de treball terapèutic ajustat a les necessitats i característiques de cadascuna.

El 2022 s'han obert nous programes que fomenten les possibilitats d'oferir una oportunitat laboral a les persones usuàries, com el projecte formatiu que s'està desenvolupant amb Turisme de la Generalitat Valenciana i l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec).

També et pot interessar

stats