La caravel·la portuguesa, una turista accidental

La presència d'aquesta falsa medusa es multiplica a les costes valencianes. A la platja de Sant Joan d'Alacant oneja la bandera roja per precaució.

Bandera roja a la platja de Sant Joan a Alacant per la presència de la caravel·la portuguesa
Bandera roja a la platja de Sant Joan a Alacant per la presència de la caravel·la portuguesa / Ajuntament d'Alacant

Durant els últims dies s'ha multiplicat per cinc la presència d'exemplars de caravel·la portuguesa a les platges valencianes. A Benidorm n'han arreplegat fins a catorze i a la platja de Sant Joan d'Alacant oneja la bandera roja per la presència d'aquesta perillosa espècie i també pel fort onatge. La Regidoria de Turisme de l'Ajuntament d'Alacant ha demanat precaució als banyistes i ha enviat un missatge de tranquil·litat perquè la presència és major, però no massiva. Des de la Regidoria s'ha encarregat un estudi a l'Institut d'Ecologia Litoral perquè avalue l'espècie i els seus riscos. També a Formentera han arreplegat 100 exemplars aquest cap de setmana.

L'investigador de l'Institut d'Ecologia, Juan Guillén, ha confirmat que la presència de la caravel·la portuguesa s'ha multiplicat per cinc des del mes de març al litoral del nord d'Alacant. Guillén ha precisat que ha arribat a les costes alacantines per un corrent que entra des de l'Atlàntic i pel vent de llevant dels últims dies. Juan Guillén indica que l'espècie que s'ha detectat és perillosa però no es tracta, en cap cas, d'una plaga o una invasió. El fet que el mes de març haja sigut meteorològicament irregular provoca que el comportament d'aquests grumers, en especial, també haja sigut atípic.

La caravel·la portuguesa és oriünda de la zona tropical i sud-tropical dels oceans Pacífic, Índic i Atlàntic, a mar oberta, però quan hi ha les condicions meteorològiques necessàries es pot deixar arrossegar pel corrent fins que entra, a través de l'estret de Gibraltar, dins del mar Mediterrani. El contacte amb els seus tentacles pot tindre conseqüències greus per als banyistes. Poden arribar a produir un intensíssim dolor i, en casos extrems, la paràlisi, que pot causar la mort per ofegament.

També et pot interessar

stats