El cànnabis terapèutic, a un pas de ser una realitat a Espanya

Es calcula que entre 200.000 i 500.000 pacients podrien beneficiar-se de les propietats del cànnabis medicinal abans que acabe l'any

Planta de cànnabis
Planta de cànnabis / À Punt NTC

La Comissió de Sanitat i Consum del Congrés ha aprovat definitivament aquest dilluns el dictamen en el qual el govern espanyol haurà de basar-se ara per a regularitzar, en un termini de sis mesos, el cànnabis medicinal com a complement terapèutic per a calmar el dolor d'algunes patologies.

El document, una bateria de recomanacions que suposaran l'inici de l'ús terapèutic del cànnabis al nostre país, ha eixit avant amb el mateix resultat que va obtenir la setmana passada en la subcomissió: els 20 suports del PSOE, Unides Podem, Ciutadans, PDeCAT, i PNB, les 2 abstencions d'ERC i EH Bildu i els 14 vots en contra dels diputats de PP i Vox.

Amb aquest aval comença el termini de què disposarà el Ministeri de Sanitat per a trobar "encaix" en la normativa de les recomanacions parlamentàries, que inclouen l'ús per al dolor crònic —també el neuropàtic—, l'oncològic, l'endometriosi, l'espasticitat en pacients amb esclerosi múltiple, algunes formes d'epilèpsia i les nàusees i vòmits derivats de la quimioteràpia.

Finalment, després d'intenses negociacions entre els grups parlamentaris, el seu ús s'ha estés a l'endometriosi, al dolor oncològic i a les nàusees i vòmits derivades de la quimioteràpia.

Amb açò, es preveu que entre 200.000 i 500.000 pacients puguen fer ús del cànnabis terapèutic abans que s'acabe l'any per a mitigar els seus dolors o els efectes dels tractaments.

De moment, l'informe indica que els responsables de la prescripció siguen els "professionals sanitaris", encara que deixa clar la prioritat que siguen els especialistes de l'àrea de cada pacient. A més, el tractament serà dispensat "amb preferència" en farmàcies hospitalàries.

En la subcomissió, iniciada al febrer, van comparéixer multitud d'experts i representants de governs d'altres països que ja han regulat aquesta substància amb finalitats terapèutiques, com Alemanya, el Canadà i l'Uruguai.

Així, el dimarts passat, l'informe final de Proposta de conclusions i recomanacions va rebre el vistiplau del PSOE, Unides Podem, Ciutadans, PNB i PDeCAT, l'abstenció d'ERC i EH Bildu i el rebuig de PP i Vox, que argumentaren "la falta d'evidència científica sòlida" com a causa de la seua votació en contra.

També et pot interessar

stats