La legalització del cànnabis, a debat en ‘Zoom’

El programa d'investigació d'À Punt analitza els dubtes sorgits d'una possible regularització integral, les demandes reiterades per al seu ús terapèutic i les conseqüències del consum recreatiu

El cànnabis, la droga il·legal més consumida a Espanya
El cànnabis, la droga il·legal més consumida a Espanya / Departament de Comunicació
29 d'octubre 2021 - 13:01

El cànnabis a Espanya es troba en una situació legal confusa. Alguns sectors demanen una regulació que òmpliga els buits legals per a saber què s’hi pot fer i què no. El 84% dels espanyols està a favor de legalitzar-ne el consum amb finalitats terapèutiques, segons una enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística. I quan es tracta de consum recreatiu? Zoom, l’espai de reportatges d’investigació d’À Punt, analitza les incerteses que genera una possible regularització integral.

L’equip, amb Bérnar Giménez al capdavant, examina com les tres iniciatives legislatives presentades fa algunes setmanes per diversos partits en el Congrés per a legalitzar el cànnabis no van aconseguir el seu objectiu. El vot en contra del PSOE, PP i VOX va impedir que es tinguera en compte el primer projecte de llei integral per regular-lo. No obstant això, aquesta falta d’acord no ha evitat que es trasllade el debat a una societat clarament dividida sobre aquesta qüestió.

La situació és bastant complexa, ja que concerneix la producció, la distribució i el consum dels derivats d’aquesta planta, la droga il·legal més consumida a Espanya segons l’últim informe del Pla Nacional de Drogues, un ús que marca una clara tendència ascendent entre els més joves. No oblidem que el cultiu i ús personal no lucratiu estan despenalitzats. Al juny de 2018, PSOE, Compromís, Podem i Ciutadans van pactar una proposició no de llei que instava el Govern Valencià a dur a terme les modificacions legals oportunes per a regular l’autocultiu per a ús personal.

Sorgeixen molts dubtes sobre aquest tema. Una hipotètica legalització integral té més avantatges o desavantatges? Augmenta el consum quan es legalitza? El consum de cànnabis afecta la salut mental? Quins són els beneficis de legalitzar-lo?

El programa entrevista dues persones en procés de rehabilitació. Els dos es van enganxar a aquesta substància a una edat molt precoç. Tractarem de trobar resposta als motius d’aquesta addicció i com van experimentar la transició a la rehabilitació. A més, l’espai visita els Països Baixos per a saber què ocorre en aquells països on el consum de cànnabis ja ha sigut regulat.

També et pot interessar

stats