El càncer de pulmó, el tumor més mortífer, és el huité en finançament públic a Espanya

7 min.

La carrera contra el càncer de pulmó, el tumor més mortífer a occident, es disputa en dues pistes, una pública i una altra privada. En la segona, busquen finançament per a les investigacions alguns professionals de la ciència que treballen en les unitats d’oncologia de la sanitat pública a Espanya, on els fons són limitats. 

L’última convocatòria d’ajudes de l’Institut de Salut Carlos III ꟷque vehicula les ajudes a la investigació mèdica del Ministeri de Sanitatꟷ dedica zero euros al finançament d’assajos clínics contra el càncer de pulmó. És el huité en el rànquing de fons públics per a investigació, a pesar de ser el tumor que provoca més morts entre els pacients.

Ho ha explicat en Les Noticies del Matí Carlos Camps, el cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital General de València. Camps encapçala també el grup espanyol d’investigació contra el càncer de pulmó, que aquest dijous reuneix 400 experts internacionals en un congrés a València. Una cita en què els científics comparteixen els avanços i alhora busquen suport econòmic de la indústria mèdica per a continuar amb les investigacions. 

10 medicaments nous 

Camps ha destacat que el càncer de pulmó es beneficia dels progressos i els descobriments que s’han fet en altres tumors malignes. Així, en l’actualitat s’han desenvolupat 10 medicaments dirigits a alteracions moleculars causades per aquest tipus de càncer que poden ajudar a curar el 25% dels casos. L’oncòleg també ha destacat els nous tractaments d’immunoteràpia que allarguen la supervivència de tres a cinc anys. 

L’investigador també ha ressaltat la contribució del big data, les dades massives, en els últims anys. El grup espanyol sobre càncer de pulmó presentarà el Registre de tumors toràcics, la primera base de dades “real” sobre els casos de càncer de pulmó a Espanya, que inclou també dades de pacients valencians. Aquest registre s’integrarà en una xarxa global en què figuren els historials clínics de més de 10.000 pacients amb càncer de pulmó del món. Un “tresor”, en paraules de Camps, per les facilitats que ofereix a la investigació.

Tabac = càncer de pulmó

L’oncòleg també ha advertit les persones fumadores sobre el risc mortal del tabac, un “element prescindible” que, com ha recordat, és el primer agent responsable del càncer de pulmó. I en el cas de diagnosticar-se una tumoració d’aquest tipus, ha recomanat als pacients que “no es conformen amb el tractament clàssic en quimioteràpia” i que busquen un centre que “oferisca més oportunitats en el diagnòstic molecular”.

En aquest sentit, s’ha mostrat favorable a reorganitzar el serveis d’oncologia, evitar l’atomització d’unitats xicotetes i millorar la connexió entre els diferents hospitals. “Sembla bo que hi haja moltes unitats, però les més menudes, per definició, tenen una capacitat insuficient per a assolir l’excel·lència en el diagnòstic”, ha explicat Camps, que aposta per “treballar en xarxa, en equip, de manera més coordinada”. “Aquest és el repte més important de la sanitat valenciana”, ha afirmat l’oncòleg. 

stats