Cancel·lada una missa "pels caiguts per Déu i per Espanya" a Alacant que s'anunciava amb els rostres de Franco i Primo de Rivera

La Direcció General de Qualitat Democràtica havia anunciat mesures legals per possibles infraccions de la llei de memòria democràtica

Imatge promocional de la missa que s'ha distribuït per xarxes de missatgeria mòbil
Imatge promocional de la missa que s'ha distribuït per xarxes de missatgeria mòbil / À Punt NTC

La cocatedral de Sant Nicolau d'Alacant ha cancel·lat la missa de difunts "pels caiguts per Déu i per Espanya" programada per a dijous, dos dies abans del 20N, la data de la mort del dictador Francisco Franco i del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera.

El degà Ramón Egío ha explicat a À Punt que la convocatòria l'havia feta "un grup reduït de persones que no s'identifiquen amb cap organització" i que elles mateixes l'han desconvocada després d'entendre que "s'ha manipulat políticament". Egío ha explicat que la intenció de la missa era "purament religiosa i que e mateix grup l'ha celebrada altres anys sense controvèrsia en una xicoteta capella, en què es reuneix com a màxim entre quatre i cinc persones. El degà, que no ha volgut ser gravat per les nostres càmeres, admet que es resa per Franco i Primo de Rivera, però també "per la resta de caiguts", no només els del bàndol nacional, i que "mai ha entrat una bandera preconsititucional a la cocatedral".

Els rostres de Franco i del fundador de la Falange figuren en el cartell amb què s'ha promocionat la convocatòria per canals de missatgeria telefònica, un muntatge fotogràfic que incorpora la creu del Valle de los Caídos, el jou i les fletxes de la Falange Espanyola de les JONS i el símbol del víctor, emblema de Franco després de la Guerra Civil espanyola. 

La suspensió de la missa té lloc després que el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez anticipara mesures legals contra l'eucaristia en el diari Información, en què va qualificar-la com un acte d'enaltiment de la dictadura: amb la falta de competències per a impedir la missa, demanarien a la subdelegació del govern que identificara les persones organitzadores per una possible infracció de la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana.

L'article 39 de la norma considera contrari a la memòria i la dignitat de les víctimes "la celebració d'actes i/o homenatges de qualsevol naturalesa que tinguen com a finalitat la commemoració, l'exaltació o l'enaltiment individual o col·lectiu de la revolta militar de 1936 i del franquisme, dels seus dirigents o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial". L'article 61 els tipifica com a "falta greu", amb sancions que oscil·len entre els 2.001 i els 10.000 euros.

Iñaki Pérez ha confirmat a A La Ventura que la Conselleria de Participació, Transparència i Qualitat Democràtica manté oberta una investigació, tot i la suspensió de la missa, per a determinar si la convocatòria és susceptible d'infracció. "Estem en converses amb la Delegació del Govern per a veure com apareix el cartell, de clara simbologia franquista, i identificar i contactar les persones responsables, ja que s'estan botant la llei de memòria democràtica", ha explicat.

Una missa justificada pel degà de la cocatedral

Abans del pronunciament de la Direcció General de Qualitat Democràtica, el degà de la cocatedral, Ramon Egío, havia justificat la missa, explicant que la referència als caiguts podia entendre's d'una manera "inclusiva", sense referir-se només al bàndol nacional de la Guerra Civil. "No podem prohibir resar a ningú", havia declarat a Información.

La ciutat d'Alacant és una referència recurrent en l'imaginari dels nostàlgics de la sublevació militar de 1936. A la presó d'Alacant va ser afusellat José Antonio Primo de Rivera a l'inici de la Guerra Civil. I el municipi va ser l'últim a caure en mans del bàndol nacional, el març de 1939.

També et pot interessar

stats