El campament d'Arguineguín queda buit tres mesos després d'acollir fins a 2.600 migrants
Interior compleix així el requeriment que li va fer el Defensor del Poble després de múltiples queixes d'entitats i organismes.
El campament de primer acolliment per als migrants que arriben en pastera al moll d'Arguineguín, en el sud de Gran Canària, ha quedat buit tres mesos i nou dies després d'haver-se instal·lat. Amb l'eixida dels últims 27 homes que quedaven en el moll, el Ministeri d'Interior complix el requeriment que li va fer el divendres passat el Defensor del Poble, que el va instar a desmantellar “immediatament” aquest campament, en el qual van arribar a amuntegar-se fa setmanes unes 2.600 persones.
La intenció de la delegació del govern és desmantellar el campament a partir d'aquest dilluns, ja que la seua funció de proporcionar un lloc per a les primeres 72 hores de retenció i filiació l'exercirà ara un altre campament, el de Barranco Seco, als afores de Las Palmas de Gran Canaria. No obstant això, romandran en el moll d'Arguineguín algunes carpes que seran utilitzades com a lloc de primera assistència i cribratge sanitari per als que desembarquen dels vaixells de rescat a partir d'ara.
El moll d'Arguineguín és el principal punt d'operacions de Salvament Marítim a Canàries des que la ruta migratòria atlàntica va donar signes d'estar reactivant-se, en l'estiu de 2019. A mesura que les arribades s'acceleraven (octubre i novembre sumen més de 12.000 rescats), el volum d'ocupants del campament va depassar prompte els 1.000 fins a marcar el seu sostre en uns 2.600. I, en paral·lel, les 72 hores d'estada màxima en el moll es van convertir en dies, a vegades setmanes. S'han documentat testimonis d'immigrants que van passar en el campament fins a 24 dies, dormint sobre el sòl.
Les condicions en el campament es van degradar fins a tal punt per l'amuntegament, que els ministeris d'Interior i Migracions es van comprometre a desmantellar-ho quan estiguera disponible Barranco Seco, centre d'acollida temporal que va entrar en servei el 18 d'octubre, amb capacitat per a 800 persones. Múltiples entitats i organismes han demanat el tancament del campament d'Arguineguín: primer l'Ajuntament de Mogán, que el va portar als tribunals (des de fa uns dies amb suport de la Fiscalia de Canàries). Després ho va exigir el govern de Canàries i també l'han sol·licitat ONG com Human Rigths Watch, Amnistia Internacional o la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat. Després de dues visites dels seus tècnics, el Defensor del Poble va instar aquest divendres al Ministeri de l'Interior a desmantellar-lo “immediatament”.
Més de 80 països en la cimera sobre turisme a Canàries
D'altra banda, representants de més de huitanta països i més de setanta consellers delegats d'empreses internacionals participaran des d'aquest dilluns en la conferència “Posant en marxa la recuperació del turisme internacional”, que organitza Espanya a l'illa canària de La Palma. La cimera, que és virtual i té la col·laboració de l'Organització Mundial del Turisme i del Consell Mundial de Viatges i Turisme, la inaugura de manera telemàtica el president del govern, Pedro Sánchez, i la clausurarà presencialment la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.
Sobre si l'allotjament en hotels de migrants irregulars pot danyar la imatge turística de Canàries, Maroto ha defés que és important que se'ls vagen donant “solucions residencials segures i garantides” i que hi haja una resposta europea al fenomen. “Totes les solucions que es puguen donar a la crisi migratòria, però també a la turística seran benvingudes, i el govern és molt sensible a la situació de les illes a conseqüència de la pandèmia i des del primer dia estem treballant de manera coordinada amb totes les administracions i amb el sector privat”, ha afegit la ministra.