Cadenes humanes formades al llarg del litoral valencià alerten de la regressió de les platges
Els convocants demanen al govern espanyol que reforme la normativa per a conservar els arenals marítims
"Des de Màlaga fins a Orpesa". Sota este lema s'han format este dissabte diverses cadenes humanes a les platges de la Comunitat Valenciana, en la segona convocatòria estatal que fa la plataforma Som Mediterrània. L'objectiu de les associacions que es mobilitzen a casa nostra és cridar l'atenció sobre "l'alarmant regressió del litoral valencià" i reclamar mesures efectives per a revertir-la.
La iniciativa ja es va dur a terme l'estiu de l'any passat i enguany s'ha repetit amb el propòsit de conscienciar els banyistes locals i visitants de la necessitat de cuidar els espais naturals de domini públic.
Des de la plataforma denuncien que més del 60% de les platges i el 90% dels deltes de la costa s'estan afonant i es troben en perill d'extinció. De fet, alerten que en cas de no posar solució prompte, estaríem parlant "d'un ecocidi", que es veu agreujat pels efectes del canvi climàtic.
Els organitzadors de la convocatòria demanen que el govern espanyol reforme l'actual normativa i es prenga com una prioritat la conservació dels arenals marítims.
A casa nostra s'han vist estes cadenes humanes a platges com la de l'Albufereta d'Alacant, la de Bellreguard (Safor), la de l'Almardà-Corinto de Sagunt (Camp de Morvedre) o la de la Malva-rosa de València.
"En estes platges hem sofrit danys no només pels ports que s'han realitzat al nord, sinó també per la construcció d'espigons en perpendicular a la costa que eviten que hi arriben els sediments que normalment hi arribaven", manifesta Amparo Peris, presidenta de l'associació veïnal de les platges Almardà-Corinto. "Les platges abans eren espectaculars, amb unes dunes grandíssimes", apunta.
A Bellreguard, on els organitzadors afirmen que la cadena ha superat els set quilòmetres, denuncien que encara no s'ha executat cap pla per a la regeneració de les platges. "És el problema que s'està donant a tota la costa espanyola, que els projectes estan retardant-se molt, i els que estan aplicant-se no són sostenibles", denuncia Javier Cremades, president de l'associació Salvem les Platges al Sud de Gandia i membre de Som Mediterrània.
A Alacant, a més de reivindicar una reforma de la llei de costes, demanen fons europeus per a poder regenerar les platges i, inclús, per a poder crear una nova platja artificial. "El Centre d'Estudis Cedex —depenent del Ministeri de Transports i encarregat de l'enginyeria civil, l'edificació i el medi ambient— va fer una proposta per a fer una platja artificial, de 400 metres de llarg i 50 d'ample, que aniria des de l'Albufereta fins a Alacant, i que seria per al gaudi de tota la ciutat", explica Rafael Pinilla, portaveu de la plataforma SOS Albufereta.