Els Cacau d’Or sumen deu nous temples de l’esmorzar valencià

L'octava edició atorga el premi especial a l’entrepà "De la terra", de la cafeteria-restaurant Pitti, a València

Mapa amb els premiats al Cacau d'Or 2022
Mapa amb els premiats al Cacau d'Or 2022 / Miquel Sanjuan

Deu locals de la Comunitat Valenciana es coronen com a nous temples de l'esmorzar dels Premis Cacau d’Or 2022. L’esmorzaret valencià és un fenomen que no para de créixer i prova d'això és la varietat del palmarés d'aquests guardons que van sorgir de la mà de la comunitat digital #LaCulturaDelAlmuerzo, amb el suport d'Amstel i altres institucions com Visit València, Delicious València o la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de València.

Com cada any, aquests guardons distingeixen als locals amb les millors propostes gastronòmiques d’esmorzar i a les iniciatives que impulsen aquesta tradició. Entre els més de 200 establiments aspirants, finalment han sigut deu els locals premiats, i un d’ells ha obtingut el premi al Cacau d’Or Especial.

Moment de la gala del Cacau d'Or
Moment de la gala del Cacau d'Or / GVA Turisme

Premiats Cacau d'Or 2022

  • Cafeteria-Restaurant Pitti, a València, rep el Premi Cacau d’Or Especial Amstel gràcies a l’entrepà "De la terra". El jurat, presidit per Ricard Camarena, ha triat com a vencedora aquesta proposta un entrepà marcat per l'equilibri de sabors i una temptadora presència.
  • Casa Herminia, a la Pobla Tornesa (Plana Alta), amb quatre generacions de dones al capdavant d'aquest local, un referent per als ciclistes que passen per la zona pels seus esmorzars sempre acabats de fer.
  • Les Cholines, a Alfondeguilla (Plana Baixa), del qual destaquen les seues receptes tradicionals, com la caragolada o els peus de porc.
  • Pizcueta 14, a València, es premia la seua destresa en una de les receptes clàssiques més populars, a la qual cada cuiner posa el seu segell: la truita de creïlles.
  • Pensat i Fet, a Cullera (Ribera Baixa), és un reconeixement als milers de locals humils on se serveix un l’esmorzar més popular, sense floritures, però amb la solvència dels hostalers acostumats a donar la batalla cada matí.
  • Club de Campo Les Palmeres, a Sueca (Ribera Baixa), ha estat premiat per uns esmorzars on el bon menjar conflueix amb l'alta gastronomia.
  • Bar Poliesportiu de Simat 2015, situat a Simat de la Valldigna (Safor), rep el guardó gràcies a una selecció d'embotits de la zona que el fan digne del Cacau d'Or.
  • El Ferrao, a Alacant, ha sigut guardonat per la seua barra, un dels millors exponents de la cultura gastronòmica alacantina des de 1963.
  • Restaurant Toni Cantó, a Teulada (Marina Alta), per uns esmorzars gurmet que reinterpreten l'encant culinari de la comarca de la Marina Alta.
  • Nuevo Oslo, a València, s'ha autoproclamat "Rei de l’esmorzar", una denominació que el propietari ha protegit amb registre. Del local destaca la seua barra, tot un espectacle, i la creativitat a l'hora de proposar combinacions en els seus generosos entrepans.

Noves incorporacions a les "Dones esmorzadores"

El llistat de "Dones esmorzadores", que naix de la mà de la professora i aficionada a la gastronomia Ana Lourdes Torres, per tal d'incentivar la presència femenina en aquesta tradició culinària, creix amb set noves incorporacions de diversos àmbits, i destaca la de la delegada del govern Pilar Bernabé. També s’han unit la il·lustradora Aina Gilabert, la zeladora Silvia Lacuesta, la portaveu adjunta del Partit Popular M. José Ferrer, la periodista Loreto Ochando, la metgessa i cantautora Raquel Mengual i la comunicadora Teresa Silla.

Distintius per a "Esmorzadors d’honor"

A més, els Premis Cacau d’Or reconeixen els que impulsen la cultura de l’esmorzar amb els distintius "Esmorzadors d’honor". Un ha estat per a "Dret a esmorzar", iniciativa de la Facultat de Dret de València per a portar aquesta tradició als professors i alumnes universitaris. També ho ha rebut la Ruta 99, un projecte de la Generalitat Valenciana que connecta municipis de l'interior de Castelló amb menys de 100 habitants per a atreure el pas de moters i ciclistes. En la Societat Gastronòmica El Cullerot, per la seua promoció dels valors tradicionals de la cuina i producte. Fiescrem (Fira de l’Esmorzar i el Cremadet) celebrada a Xeraco, també ha estat reconeguda per convertir l'esmorzar en festa popular i, per últim, el xef Jordi Morera per la seua labor divulgativa.

També et pot interessar

stats