Els caçadors denuncien estar saturats amb els porcs senglars i reclamen al Consell més mesures sanitàries i econòmiques
Amenacen de deixar de capturar exemplars perquè no tenen espai per a emmagatzemar-los a més d'una despesa extraordinària no compensada
Creuen els centres de les ciutats i, fins i tot, cada vegada és més habitual veure’ls a vora mar. De fet, fa només uns dies un trio de porcs senglars va recórrer tranquil·lament la platja de l'Almardà de Sagunt. La superpoblació no sols comença a superar els llauradors o el veïnat d’algunes zones, ara també als caçadors, que són els únics que, ara per ara, poden contribuir a parar-ne la superpoblació.
Ara, asseguren que no poden abatre més senglars perquè no tenen com custodiar-los. Per això, la federació autonòmica de caçadors demana a la conselleria de Transició Ecològica ajudes i que s’augmenten els laboratoris d'anàlisi de carn de porc senglar per a ajudar al fet que es buiden els congeladors saturats d'exemplars.
Els caçadors denuncien que les proves de la triquinosi, a les quals obliga la nova llei si es vol consumir l’animal, només es poden fer en un únic laboratori, ubicat a les Alqueries, a la Plana Baixa. Això acaba convertint-se en un embut a l’hora de donar eixida als exemplars caçats.
Cal una ampliació dels serveis sanitaris, però també ajudes econòmiques i en matèria de normativa, perquè el sector assegura que està saturat i demana mitjans, com reclamen. “El caçador és l’únic que pot ajudar a reduir les poblacions, no hi ha cap altre mètode o cap altre col·lectiu que puga fer-ho”, adverteix Lorena Martínez, presidenta de la Federació Valenciana de Caça.
Per això, els caçadors demanen a la Conselleria que copie un model d'ajuda al col·lectiu semblant al que té Catalunya o Castella-la Manxa: “Allà estan invertint en el caçador, es regalen llicències, es subvenciona la munició, es paga per porc senglar abatut...”, enumera Martínez.
“Totes aquestes qüestions ajuden al col·lectiu, ens calen mesures normatives i econòmiques”, remarcava la representant dels caçadors valencians.
“El caçador, ara mateix, està pensant que no pot eixir a caçar perquè té els congeladors plens i no sap on deixar l’animal, però, d'altra banda, té la penalització de l’administració que l’obliga a complir unes rendes cinegètiques mínimes”, argumenta la presidenta dels caçadors.
Des de la Conselleria de Transició Ecològica no es tanquen en banda i no descarten estudiar mesures de suport. Responsables de la conselleria han demanat als caçadors que els traslladen les seues peticions i les estudiaran.
Més llegit
-
Mig miler de veïns de la Vall d’Uixó patixen talls de llum en plena onada de calor
-
L'accident d'un camió carregat d'àcid clorhídric a l'A-7 obliga a confinar durant hores el veïnat d'Alcàsser
-
L'Ajuntament de Picanya s’ofereix a comprar les cases afectades de l'Almassereta
-
Un 'txupinazo' solidari amb Palestina marca l'inici dels Sanfermines 2025
-
Detenen dèsset persones i decomissen més de 1.300 articles falsificats en un mercat de Dénia
-
La piscina de Palma de Gandia refresca el veïnat també de nit