Brussel·les impulsa a Bunyol el primer projecte d’energia renovable social d’Espanya

Destina 457 milions d’euros, gestionat de forma pública, que beneficiaran els veïns i les empreses de la localitat

Imatge de la localitat de Bunyol
Imatge de la localitat de Bunyol / JoeLogan / Shutterstock

Bunyol ha creat un projecte pioner d’energia renovable social, “únic entre els municipis d'interior no sols de la Comunitat Valenciana, sinó de la resta del panorama nacional”, segons l’Ajuntament. Es tracta de l’associació Comunitat Energètica Bunyol Senda Sostenible, una entitat nascuda a partir d’una iniciativa ciutadana fa més d’un any, que ara veu la llum. Un projecte que s'ha guanyat el suport econòmic de Brussel·les.

El projecte preveu l'ús d'espais públics per a generar energia renovable a través d'instal·lacions fotovoltaiques a les teulades municipals. La particularitat d’aquest model és el caràcter social, ja que resol l’impacte mediambiental i els problemes de falta d’espai als habitatges. “Una placa solar li pot costar més de 5.000 euros a un particular. Volem garantir accés a l'energia renovable al veïnat, les institucions i les empreses que no disposen de recursos econòmics suficients o d'espai a la teulada per a fer una instal·lació”, segons ha explicat Rafael Pérez, primer tinent d'alcalde de Bunyol.

En una primera fase es posaran plaques en el pavelló esportiu, els col·legis d'educació primària i la sala polivalent El Mercat. Més avant, es preveuen dues zones de recàrrega per a vehicles elèctrics a la localitat i altres idees que s'aniran desenvolupant gradualment. Els interessats que desitgen formar part d'aquesta comunitat no hauran de fer cap inversió inicial. Una de les entitats que hi participarà serà l’Agència de Desenvolupament Local Buinsa, segons han avançat fonts del consistori.

El tercer projecte més ben valorat dels fons Next Generation

Amb un pressupost de 457 milions d’euros, Senda Sostenible ha sigut el tercer projecte amb millor valoració tècnica i finançament dels presentats als fons Next Generation de la Unió Europea, a través del Ministeri de Transició Ecològica. A més, han rebut assessorament de la Conselleria d’Indústria i permisos de la Conselleria d’Educació, que gestiona els edificis públics on aniran moltes de les plaques. 

“Ens hem oposat amb fermesa a les macroplantes fotovoltaiques, que destrueixen una zona molt important de la nostra localitat. Volem energia sostenible, però d’una altra manera”, ha afirmat el regidor. Per aquest motiu, proposen aquesta alternativa, “que tal volta des d’un punt de vista econòmic no siga tan solvent com agafar un gran terreny i posar-hi plaques, però que segur beneficiarà tot el veïnat”. 

“És un dels millors projectes en eficiència energètica posats en marxa per un municipi relativament xicotet com és Bunyol”, ha assegurat Pérez. Des d’aquesta setmana, els interessats poden acudir, conéixer de prop el projecte i apuntar-se per a rebre un estudi personalitzat de cada habitatge, en el qual es busque el seu estalvi, tant si s'és propietari o si s'està en lloguer.

L’Ajuntament presenta el projecte aquest dijous, 23 de febrer, les 19:00 hores a la sala El Mercat de Bunyol, en un acte obert a tots els públics.

També et pot interessar

stats