Els Brics comencen la primera cimera amb onze membres entre tensions comercials i geopolítiques
La trobada està marcada per l'absència dels líders de la Xina i Rússia, Xi Jinping i Vladímir Putin

Els Brics, l'agrupació d'economies emergents, han iniciat este diumenge a Rio de Janeiro la primera cimera des que el fòrum va ser ampliat a onze membres, enmig de les tensions generades per la guerra comercial desfermada pel president dels Estats Units, Donald Trump, i pels conflictes a Orient Mitjà i Ucraïna.
La cita anual del fòrum, que se celebra del 6 al 7 de juliol, reunix els caps d'estat de catorze països, entre membres, associats i convidats, ha començat marcada per les absències dels líders de la Xina i Rússia, Xi Jinping i Vladímir Putin, les dos potències més grans del grup, i d'altres socis plens, com Egipte i l'Iran.
La reunió ha començat només tres dies després de concloure el termini fixat per Trump per a aconseguir acords comercials amb els països interessats abans d'una elevació històrica dels aranzels per a col·locar productes en la major economia mundial. En el cas concret dels Brics, Trump també ha amenaçat d'imposar aranzels addicionals del 100% si les economies emergents prenen mesures que posen en dubte l'hegemonia del dòlar en el comerç internacional.
En les reunions prèvies, els ministres van criticar el proteccionisme i la imposició de tarifes unilaterals "inconsistents amb les regles de l'OMC" i van defensar el multilateralisme, però sense citar directament la nova política estatunidenca, alguna cosa que també s'espera en la declaració final de la cita de mandataris.
La pau i l'economia, en el centre del debat
La dificultat per a un consens obeïx al fet que un fòrum de països amb realitats sociopolítiques diferents com el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica va guanyar encara més complexitat amb l'entrada de set nous membres igualment amb diferències com l'Aràbia Saudita, Egipte, Unió dels Emirats Àrabs, Etiòpia, Indonèsia i l'Iran.
En la primera de les plenàries d'este diumenge s'ha abordat precisament el tema de pau i seguretat i reforma de la governança global, en la qual poden ser esmentats les seues diferències en els conflictes, però també l'interés comú a tindre més participació en les decisions de l'ONU, l'FMI i el Banc Mundial.
En la segona plenària, de vesprada i ja amb la presència dels governants dels deu països associats i de convidats com els de Xile i l'Uruguai, els Brics aborden l'enfortiment del multilateralisme i assumptes econòmics i financers.
Serà el moment de discutir les mesures que poden facilitar el comerç entre els membres del fòrum, com l'ús de monedes locals en els intercanvis i l'eliminació de barreres no aranzelàries, com a manera de fer front al proteccionisme impulsat per Trump.
També està sobre la taula el medi ambient, la COP30 i la salut global i la reunió servirà perquè els Brics anuncien una posició comuna per a la Cimera Climàtica que el Brasil acollirà al novembre pròxim a la ciutat amazònica de Belém.
Segons fonts diplomàtiques, a més d'una declaració final, la reunió acabarà amb tres documents específics sobre mesures de cooperació per a combatre les malalties desateses i oblidades; estratègies de finançament per a mitigar els canvis climàtics i la necessitat d'adopció d'una governança global per a regular la intel·ligència artificial.