L’incendi de Begís “avança cap a la normalització” després d’una vesprada “complicada”

Aquest diumenge es decidirà si poden tornar a casa els veïns i veïnes de Sacanyet, Teresa i les pedanies d’Andilla 

Vista del paisatge després de l'incendi de Begís, aquest dissabte
Vista del paisatge després de l'incendi de Begís, aquest dissabte / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'agost 2022 - 15:00 Actualitzat: 20 d'agost 2022 - 21:17

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que l’incendi de Begís “avança en la seua resolució d’una manera positiva”, després d’una vesprada complicada, especialment entre les 15 i les 19 hores, on s’han donat diversos rebrots del foc en el front nord. 

Aquest diumenge a les 10 del matí es decidirà si els veïns i les veïnes dels municipis evacuats des de dimarts, Sacanyet, Teresa i les pedanies d’Andilla, poden per fi tornar a casa. 

Puig ha assegurat que l’incendi continua actiu, amb zones on es registren temperatures molt altes. La previsió és que aquest diumenge es reduïsca el nombre de mitjans aeris a 23 i continuen treballant en les tasques d’extinció entre 300 i 400 persones. 

Pel que fa a l’incendi originat a la Vall d’Ebo i que ha afectat les valls de la Marina i el Comtat, Puig ha explicat que s’està retardant la decisió de donar-lo per controlat, però que aquest diumenge podria ja anunciar-se aquesta notícia. 

Incendi perimetrat, després d'una vesprada "crítica"

El director d’Interior, Salva Almenar, ha anunciat en l’Especial Informatiu d’À Punt Notícies que l’incendi que crema Begís (Alt Palància) des de dilluns ja està perimetrat. Almenar ha insistit que “estem en un moment crític”, amb temperatures superiors als 30 graus, ràfegues de vent superiors als 30 quilòmetres per hora i una humitat relativa d’entre el 5 i el 40%.  

Això fa que el foc puga reviscolar com ha afirmat aquest dissabte al migdia la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, quan ha avançat que les pròximes hores de l'incendi de Begís serien "molt crítiques" i que per això només s’ha decidit alçar únicament el confinament perimetral del municipi de les Alcubles, on fins ara veïns i veïnes podien eixir de casa, però no abandonar el terme. 

Segons ha confirmat el director d'Interior, en les últimes dues hores, hi ha hagut nou punts on el foc ha revifat, el de més intensitat en la zona del Toro.

La consellera ha explicat que el perímetre de Teresa té punts de l’incendi molt calents i molt de material combustible. Així doncs, les ràfegues de vent que es preveu que bufaran durant la vesprada podrien provocar la reproducció d’alguns focus, ha declarat la titular d'Interior. Això podria obligar a evacuar ràpidament la població, motiu pel qual l'equip tècnic ha decidit mantindre les mesures de confinament tant a Teresa com a Sacanyet i Canals.

Al llarg d'aquesta vesprada hi estan treballant 38 dotacions terrestres, 3 brigades, 5 unitats de bombers forestals, 2 autobombes i 23 mitjans aeris que se centraran en la vigilància del perímetre. Pel que fa a l'evolució del foc, ha avançat poc en les darreres hores i es calcula que s'han cremat 18.990 hectàrees.

Bravo ha fet una crida a la prudència i ha demanat al veïnat de les zones afectades per l'incendi forestal "màxima cautela" per a evitar danys personals.

També et pot interessar

stats