El braille, una eina d'integració per a 1,5 milions d'espanyols i espanyoles

Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial del Braille, que reconeix el naixement del creador d'aquest sistema de lectoescriptura

Lectura en braille
Lectura en braille / Shutterstock

Més d’1,5 milions d'espanyols i espanyoles tenen baixa visió, una discapacitat que provoca que moltes situacions quotidianes es convertisquen en un repte per a ells i elles i pel això han d'aprendre a comunicar-se i a emancipar-se amb tècniques adaptades a les seues condicions, com el braille.

Aquest dimarts, 4 de gener, se celebra el Dia Mundial del Braille, una jornada que només se celebra des de 2019. Aquesta cita dona resposta a una llarga reclamació de les persones cegues de tot el món, també de l'ONCE, per a reconéixer la data del naixement del creador d'aquest sistema de lectoescriptura, el francés Louis Braille.

El Dia Mundial del Braille protagonitza el cupó de l'ONCE d'aquest dimarts, on cinc milions i mig de cupons celebraran que amb sis punts (en el llenguatge braille) la vida de les persones cegues és més accessible.

Mètode d’aprenentatge del braille

Moltes persones cegues que veuen en el llenguatge braille una oportunitat de ser més independents i de viure amb unes condicions de vida dignes. Segons explica el promotor del braille Jordi Cardús, quan arriba una persona nova, primer s’entrena el tacte i després es passa a l’aprenentatge d’aquest llenguatge perquè finalment puga escriure en un teclat. 

Una vegada l’alumnat supera la fase inicial de l'aprenentatge, continua amb un exercici on usa una pauta (un instrument per a escriure braille de manera manual) i un punxó, que suposa la seua primera presa de contacte amb el braille.

"Una persona que té una ràpida percepció del tacte i una bona memòria, pot aprendre l'alfabet i començar a llegir en braille als tres mesos, encara que això no és així en tots els casos", afirma el promotor Braille.

L'últim pas és l'ús de la Màquina Perkins (màquina d'escriptura en braille), que amb sis tecles pot formar fins a 63 combinacions que creen lletres i números. Actualment, aquesta màquina té el suport de la línia braille, un instrument que disposa d'un lector de pantalla que converteix el text de l'ordinador al braille i que suposa un avanç per als estudiants amb discapacitat visual.

També et pot interessar

stats