Els bous al carrer s’encareixen per la pandèmia i l’increment del peu del pinso

Les comissions han de decidir enguany si incrementen el pressupost o redueixen el nombre d’animals que s’hi exhibeixen

Imatge d'arxiu d'uns bous / À Punt NTC

Els bous al carrer són part dels actes festers en molts municipis del territori valencià i, enguany, es paguen més cars. La pandèmia i l’augment del preu del pinso estan darrere d’aquest increment. Les comissions han de decidir aquesta nova temporada si incrementar el pressupost o reduir el nombre d’animals que s’hi exhibeixen. 

La festa dels bous costen al comprador una mitjana de 2.000 euros més que fa un any. Entre els motius està l’encariment del pinso, el preu del qual s’ha incrementat un 50% des de l'inici de la guerra a Ucraïna i repercuteix en el preu de l'animal per a obtindre benefici. “O venc al preu que em costa la producció, o açò és una ruïna total”, lamenta el ramader de la Finca Júcar, Óscar Usó.

La Vall d'Uixó és un dels tretze municipis de la província de Castelló que ara a Pasqua celebra les festes amb bous al carrer. I també és la localitat que més festejos d’aquest tipus fa al llarg de l'any a tota la Comunitat. Enguany els bous els costen un 30% més que l'any passat. 

Una altra raó de l'increment dels preus dels animals està en la pandèmia, ja que a causa de la situació sanitària van haver de dur més animals a l’escorxador. “Abans teníem més ramaderia autòctona, però enguany baixarà entre 10% i un 15%”, explica el president de la Federació de Penyes Taurines, Germán Zaragozá. 

Hi ha municipis que opten per traure al carrer menys bous en festes per a estalviar diners, però d’altres prefereixen pagar un poc més. Els aficionats confien que els preus s'estabilitzen de cara als pròxims anys.

També et pot interessar

stats