Els bombers protesten contra la creació de la nova unitat valenciana d’emergències

Els professionals adverteixen que serà "un nou xiringuito" que duplicarà funcions i augmentarà la descoordinació

Els bombers concentrats a les portes del Palau Marqués de Rafal d'Oriola, on el Consell donarà llum verda a la unitat valenciana d'emergències / À Punt NTC

Els bombers dels sis cossos existents actualment, que comprén els tres provincials i els que tenen algunes grans ciutats, han evidenciat aquest divendres el malestar per la nova unitat valenciana d’emergències, que té previst aprovar el Consell aquest divendres. Els bombers s’han manifestat enfront del palau Marqués de Rafal d’Oriola (Baix Segura), on se celebra el ple del govern valencià que donarà llum verda a aquest projecte que gesta el Consell durant tota la legislatura.

Els professionals consideren que, en lloc de crear aquesta nova unitat concebuda amb unes característiques semblants a les de la Unitat Militar d’Emergències, l'UME de l’exèrcit, la Generalitat "hauria d’enfortir els sis cossos ja existents" i millorar la coordinació.

Ángel Sanjosé, bomber del Consorci de València i delegat d’Intersindical, a les portes del palau Marqués de Rafal d’Oriola, han criticat "el nou xiringuito" que impulsa la Generalitat amb la nova unitat. Segons argumenten, serà gestionada per una empresa "pseudoprivada".

El que volem és un servei 100% públic i professional Ángel Sanjosé - Bomber del Consorci de València i delegat d’Intersindical

"El que volem és un servei 100% públic i professional", reclamava Sanjosé, qui advertia que la creació de la nova unitat acabarà "descoordinant" els serveis d’emergències existents actualment. "Suposarà afegir un cos més, amb el seu propi centre de mobilització, i coincidirem amb els serveis que ja ofereixen els sis cossos de bombers", apuntava.

Amb la unitat d’emergències valenciana, la Generalitat vol crear una nova dotació, integrada pels bombers forestals, i pensada per a intervindre en situacions com inundacions, nevades o riscs químics, entre d’altres.

"Usurpació de funcions"

Unes funcions que, des del punt de vista dels bombers, suposa una duplicitat de funcions, perquè els sis cossos de bombers existents ja fan eixes tasques, i suposaria una "usurpació de funcions" dels bombers.

Els bombers que han secundat la protesta d’Oriola han remarcat que en cap cas qüestionen la professionalitat dels bombers forestals i l'oposició a la unitat valenciana d’emergències no pretén perjudicar els drets laborals dels companys forestals.

Més prompte, segons han manifestat a la vicepresidenta del govern, Aitana Mas, quan s’ha acostat a escoltar les reivindicacions a Oriola, volen evitar la duplicitat de despeses públiques i afavorir la coordinació dels cossos de bombers ja existents. 

També et pot interessar

stats