El BOE publica l'extinció del recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de pobresa energètica valenciana

La renda valenciana d'inclusió protegeix els consumidors i les consumidores vulnerables a través de prestacions econòmiques directes.

La renda d'inclusió protegeix els consumidors i les consumidores vulnerables a través de prestacions econòmiques
La renda d'inclusió protegeix els consumidors i les consumidores vulnerables a través de prestacions econòmiques / Efe

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimarts, 18 de setembre, la decisió del ple del Tribunal Constitucional (TC) de declarar extingit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar al novembre el govern espanyol contra la llei valenciana de pobresa energètica, en considerar que s'ha produït una "pèrdua sobrevinguda d'objecte". L'article qüestionat per invasió competencial va quedar derogat amb la posterior llei de renda d'inclusió valenciana, que no regula mecanismes relacionats amb el subministrament de gas i energia sinó que protegeix el consumidor vulnerable a través de prestacions econòmiques directes.

En l'acte del ple del TC, de data 6 de setembre, el tribunal entén que la controvèrsia competencial suscitada en el recurs "ja no subsisteix" perquè la Llei 19/2017, de renda valenciana d'inclusió, en vigor des del 22 d'abril de 2018, deroga, entre altres preceptes, el qüestionat article 3 de la Llei 3/2017 per a pal·liar la pobresa energètica, en optar per un sistema diferent per a protegir els consumidors vulnerables.

El recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol considerava que la Llei 3/2017 envaïa competències de l'estat per regular una situació en la qual les empreses subministradores d'electricitat i gas no podien tallar el subministrament de certs consumidors i consumidores que no pagaven les factures, fins que la situació d'aquestes persones fora valorada pels serveis socials oportuns.

El govern central va impugnar aquesta regulació en considerar que interferia sobre la regulació bàsica estatal "atesa la possible incidència en aquests sectors, en l'actuació en ells de les empreses subministradores i, en última instància, la potencial afecció sobre el seu règim jurídic i sobre els costos que aquelles pogueren arribar a suportar".

En les seues al·legacions, l'advocat de la Generalitat ja va al·ludir al fet que la posterior Llei 19/2017 derogava expressament diversos articles de la norma recorreguda i establia la renda d'inclusió com a dret subjectiu concretat en una prestació econòmica i/o un procés d'inclusió social per a cobrir les necessitats bàsiques. Per tant, l'acte del TC explica que la Comunitat Valenciana, després de la nova llei, "opta per un sistema diferent en el qual la protecció dels consumidors vulnerables es realitza amb prestacions econòmiques directament pagades a ells, i això suposa la desaparició de la controvèrsia competencial en els termes en què s'havia plantejat".

També et pot interessar

stats