El bisbat paralitza la restauració de l’església d’Artana per les “amenaces i coaccions rebudes”

Ha posat una denúncia per les pressions del veïnat, que demana conservar les restes medievals que s’han trobat durant els treballs.

Una veïna d'Artana protesta davant una patrulla de la Guàrdia Civil
Una veïna d'Artana protesta davant una patrulla de la Guàrdia Civil / À Punt NTC

El Bisbat de Sogorb-Castelló ha decidit paralitzar les obres de rehabilitació de la façana lateral de la parròquia de Sant Joan Baptista d’Artana (Plana Baixa) fins que l’autoritat civil n’assegure l’execució “en condicions de seguretat per a les persones, per les amenaces i coaccions rebudes”.

L’autoritat religiosa ha denunciat a la Guàrdia Civil els “desagradables actes increpants, coactius i amenaçadors” cap als encarregats de les obres. Aquest dilluns part del veïnat va impedir que els operaris continuaren els treballs durant protesta pacífica, al capdavant de la qual hi ha la plataforma Amics d’Artana.

Les parts discrepen sobre el valor d’uns vestigis medievals que la restauració ha posat el descobert a la parròquia. El bisbat s’empara en la llicència aprovada el 2014 i en els vistiplau de la Direcció Territorial de Patrimoni per a justificar una reforma que, segons la institució, cobrirà però no destruirà aquests elements. Per contra, la plataforma veïnal demana temps per a valorar la importància de les restes. Vol que es reconsideren les seues al·legacions a Patrimoni i que s’espere a l’informe del Consell Valencià de Cultura.

Cassolada diària i vaga de fam

Amics d’Artana ha advertit que encara que els obrers ja se n’han anat, continuaran “vigilant” i persistiran en les protestes, per les quals mantindran una cassolada cada dia a les 20:00 hores i que han dut un home a posar-se en vaga de fam després d’encadenar-se al mur de l’església.

Per la seua banda el bisbat assenyala que les obres de rehabilitació responen a preservar els paràmetres i valors fixats en el projecte original de 1894, elaborat per l’arquitecte Juan Abril, els originals del qual es conserven en l’Arxiu Diocesà de Sogorb-Castelló. Així mateix, assegura que s’han tingut en compte criteris en matèria de conservació del patrimoni continguts en múltiples articles científics publicats sobre aquest tema.

També et pot interessar

stats