Benet XVI demana perdó pels abusos i errors sota la seua responsabilitat

El papa emèrit ha realitzat aquesta declaració després de la divulgació d'un informe sobre pederàstia a Alemanya en el qual s'afirmava que va estar al corrent de quatre casos

Imatge d'arxiu del papa emèrit Benet XVI
Imatge d'arxiu del papa emèrit Benet XVI / Reuters

El papa emèrit Benet XVI ha demanat aquest dimarts perdó i ha expressat el seu dolor pels abusos i errors ocorreguts durant els seus mandats en els diferents càrrecs que ha tingut.

El papa emèrit ha realitzat aquesta declaració en una carta publicada després de la divulgació d'un informe sobre els abusos sexuals a menors a Alemanya, en el qual s'afirmava que va estar al corrent de quatre casos de capellans pederastes quan era arquebisbe de Munic.

"Una vegada més només puc expressar a totes les víctimes d'abusos sexuals la meua profunda vergonya, el meu gran dolor i la meua sincera petició de perdó. He tingut una gran responsabilitat a l'Església catòlica", subratlla Benet XVI.

Joseph Ratzinger, de 94 anys, afig en la missiva que "més gran és el meu dolor pels abusos i errors que han ocorregut durant el temps del meu mandat en els respectius llocs" i assegura que és necessari, per part del clergat, "el moment de la confessió".

Així mateix, afig: "Preguem públicament al Déu viu que perdone les nostres culpes, les nostres grans i grandíssimes culpes".

"En totes les meues trobades, especialment durant els meus nombrosos viatges apostòlics amb víctimes d'abusos sexuals per part de sacerdots, he mirat als ulls les conseqüències d'una culpa molt gran i he aprés a comprendre que nosaltres mateixos ens veiem arrossegats a aquesta gran culpa quan la descurem o quan no ho afrontem amb la necessària decisió i responsabilitat, com ha ocorregut i ocorre amb massa freqüència", admet.

Malgrat la seua petició de perdó, Benet XVI nega en un document publicat també aquest dijous pels seus col·laboradors qualsevol acusació i coneixement dels fets que es narren en l'informe divulgat a Alemanya.

En la seua carta, Ratzinger comença defenent el "gegantesc" treball en la redacció del document de resposta a la investigació que va entregar en el seu moment als investigadors i explica que "es va produir un descuit" sobre la seua participació en l'Ordinariato (reunió de bisbat de Munic i Freising) del 15 de gener de 1980.

En aquella reunió, segons la investigació, es va tractar el trasllat d'un sacerdot acusat d'abusos a menors, Peter H., qui després va tornar a cometre abusos a l'arxidiòcesi de Munic, la qual cosa va motivar que fora traslladat de nou.

Al principi, Benet XVI va assegurar que ell no havia participat en aquella reunió, però després es va retractar d'aquesta declaració i va explicar que s'havia tractat d'un error.

"Aquest error, que desgraciadament s'ha produït, no ha sigut intencionat i espere que siga disculpable", escriu el papa emèrit, qui afig que li ha "sorprés profundament" que el descuit haja fet dubtar de la seua veracitat i que fins i tot l'hagen presentat "com un mentider", al mateix temps que destaca haver rebut nombroses cartes de suport i les oracions del papa Francesc.

Benet XVI conclou la carta dient: "Prompte m'enfrontaré al jutge definitiu de la meua vida. Encara que mirant cap arrere en la meua llarga vida puc tindre molts motius de temor i por, no obstant això, tinc un estat d'ànim alegre perquè confie fermament que el Senyor no sols és el jutge just, sinó també l'amic i germà que ja ha patit ell mateix les meues mancances i és, per tant, com a jutge, al mateix temps el meu advocat".

També et pot interessar

stats