La base militar d'Aitana es reconvertirà en un centre d'acolliment per a 600 persones refugiades

El complex tindrà una part dirigida a la recepció de persones per situacions internacionals urgents i una altra per a persones d'estada més llarga

La base militar d'Aitana serà reconvertida en un centre d'acolliment per a 600 refugiats
La base militar d'Aitana serà reconvertida en un centre d'acolliment per a 600 refugiats / Pablo Miranzo / Efe

L'antiga base militar situada al cim de la serra d'Aitana serà reconvertida en “un centre d'atenció i protecció internacional” amb 600 places per a persones refugiades, segons ha informat aquest dijous el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions en funcions, José Luis Escrivá, durant una visita al mateix centre. 

L’espai, en desús des de fa dècades, ocupa una superfície de 53.000 metres quadrats i està ubicat al punt de més altitud de la província d'Alacant. Rebatejat com a Centre de Primeres Arribades (CPLL), es preveu que cree uns seixanta llocs de treball directes i un centenar més d'indirectes. El complex tindrà una part dirigida a la recepció de persones per situacions internacionals urgents i una altra per a persones d'estada més llarga o, fins i tot, permanent, per la qual cosa s'estima que l'ocupació mitjana siga de 200 a 300 usuaris.

El ministre ha agraït a l'Ajuntament d'Alcoleja (Comtat) la seua col·laboració i ha assegurat que el centre actuarà en situacions similars a les viscudes recentment pels afganesos i ucraïnesos.

El projecte, que es preveu que culmine a mitjan 2025, rebrà una inversió d'uns 25 milions d'euros. Cinc empreses opten en la licitació de les obres. El pròxim dimecres s'obriran els sobres per a, previsiblement al llarg d'agost, resoldre l'adjudicació. D'aquesta manera, les obres podrien començar abans de finals d'any.

Instal·lacions esportives

El ministre ha explicat que el Comité Olímpic Espanyol (COE) ajudarà en aquesta iniciativa per a avaluar els equipaments esportius que es poden instal·lar a Aitana, els quals seran aprofitats tant pels refugiats com pels habitants d'aquesta zona de l'interior de la província d'Alacant.

Per la seua part, el subdelegat del govern a Alacant, Carlos Sánchez, ha afirmat que aquesta iniciativa suposa un exemple del compromís de l'executiu central per a “realçar” la província i ha demanat “lleialtat institucional” per tal de no entorpir una iniciativa que ajudarà l'“enlairament econòmic” de la zona.

L'alcalde d'Alcoleja, Francisco Miguel Fenollar, ha assenyalat que en la dècada del 1950 la base d'Aitana constituïa “el motor del poble” i espera que la conversió en centre de refugiats siga “un assoliment social importantíssim”, dirigit a donar ajuda “als més necessitats”.

També et pot interessar

stats